Napunk

A medvéktől a pofonokig. Így zajlott Szlovákia történetének legagresszívebb kampánya

Matovič és Kaliňák összetűzése. Reprofotó - FB OĽaNO
Matovič és Kaliňák összetűzése. Reprofotó – FB OĽaNO

Rugdosás, ütlegelés, fejen csattanó tojások. Sokak szerint soha nem volt még ilyen agresszív a választási kampány Szlovákiában. Honnan indult az egész, és hogy jutottunk ide? Röviden visszatekintünk egyes pártok kampányára.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Medvék, migránsok, korrupció, rendőrháború, majd az utóbbi időkben rugdosás és pofonok határozták meg a néhány nap múlva érkező előrehozott választás kampányát, mely sokak szerint a legagresszívebb kampány volt Szlovákia történetében.

A teljesség igénye nélkül végigvesszük a meghatározó politikai pártok eddigi kampányának fontosabb momentumait.

A Smer diktálta a kampány tempóját

Jelenleg Robert Fico pártja tűnik a választások legnagyobb esélyesének, és azt kell mondani, hogy keményen megdolgoztak ezért a sikerért. Túlzás nélkül mondható, hogy 2020 óta kampányüzemmódban vannak, kíméletlenül kihasználták a Matovič- és Heger-kormányok kaotikus és népszerűtlen pandémiaellenes intézkedéseit, az ezt követő gazdasági visszaesést és az inflációt. Az orosz–ukrán háború kitörése óta következetesen oroszbarát álláspontot képviselnek.

A korábban hangsúlyos szociális témák még mindig jelen vannak a Smer kommunikációjában, de már sokkal hangsúlyosabbak a Brüsszelt, az EU-t és főleg a Zuzana Čaputová államfőt és Daniel Lipšic különleges ügyészt, illetve a Hamran István rendőrfőnököt támadó üzenetek.

Mivel a Smer csúcsvezetése és annak jelöltjei közvetve érintettek az elmúlt évek legnagyobb horderejű rendőrségi ügyeiben (már több mint 40 bűnözőt ítéletek el, akik kapcsolatba hozhatók a párttal), Robert Fico sajtótájékoztatóin bérelt helye van az általa Čurilla-maffiaként emlegetett csoportnak, akiket szerinte felülről irányítanak és védenek azért, hogy tönkretegyék a Smert. Ezeket az állításokat a Smer elnöke még semmivel nem támasztotta alá, illetve a „bizonyítékairól” kiderültek, hogy hamisak.

A Smer jelöltjeinek rendőrségi ügyeihez kapcsolható a kampány egyik bizarr eseménye is: mikor a rendőrség őrizetbe vette a Smer listáján induló Tibor Gašpar volt országos rendőrfőnököt, nem máshonnan, mint Magyarországról ítélték el az akciót. Szijjártó Péter, aki már korábban is tett gesztusokat a Smer felé, kijelentette, hogy nemzetközi liberális összeesküvést sejt a letartóztatás mögött, amikor pedig néhány politikus felháborodottan reagált, Menczer Tamás külügyi államtitkár további beszólogatással élezte a helyzetet. Robert Fico persze méltatta Szijjártó szavait, hiszen az csak újabb tanúbizonysága volt annak, hogy a magyarországi illiberális rendszer őt szeretné a választások győztesének látni.

Robert Fico Zólyomban augusztus 29-én. Fotó N – Tomáš Benedikovič

A kampányfinisre ráfordulva a Smer több tömeggyűlést is tartott, hogy ezeken mi zajlik, arról képet kaphat az, aki elolvassa a rimaszombati gyűlésről készült tudósításunkat. Röviden: Fico hergel, fenyegetőzik, az államfőt, a kormányt, a progresszíveket és az újságírókat fenyegeti, kétségbe vonja a rendőrség, az ügyészség és a bíróságok munkáját. A Smer gyorsan reagált a nyár végén megnövekedett migrációs nyomásra is, Fico, Gašpar és Kaliňák Nagykürtösre látogattak, ahol összegyűjtötték a menekülteket, leforgattak velük néhány gyors videót, majd Pozsonyban abszurd állításokkal ijesztgették a lakosságot.

A Smer a főszereplője a kampány egyik legutóbbi botrányának is, mivel Igor Matovič az ő sajtótájékoztatójukat megzavarva keveredett fizikai összetűzésbe Robert Kaliňák volt belügyminiszterrel és egy smeres képviselőjelölttel. Az incidensen sokat felháborodtak, de a Smer kommunikációját figyelve talán elmondhatjuk, hogy csak idő kérdése volt, mikor kezdenek politikusok is verekedni. A Smer gyűlésein korábban sem volt ritka, hogy vulgárisan sértegessék vagy lökdössék azokat, akik más véleményen vannak, tulajdonképpen csak ez lépett szintet a volt kormányfő és a volt belügyminiszter verekedésével.

Ahogy a leírtakból is látható, a Smer sok esetben diktálta a tempót a választási kampány során, számos témát ők húztak elő, a többiek sokszor csak reagáltak. Ficóék jelszava az elmúlt három évben az volt, hogy minél rosszabb az országnak, annál jobb lesz nekik, gyakorlatilag átvették a szélsőséges pártok eszköztárát és jelentősen hozzájárultak a társadalmi viszonyok elmérgesedéséhez. Ami a kampányfinanszírozás átláthatóságát illeti, a Smer az utolsó helyen áll.

A taktikájuk pedig működött: míg 2020 októberében a párt csak 10,5 százalékon állt a Focus szerint, 2023 márciusában már 17,6 százalékkal ők voltak a legerősebb párt, augusztusban 20, szeptemberben pedig 18,9, majd 18 százalékra mérték őket.

A Hlas lehet a királycsináló

Amikor Peter Pellegrini néhány képviselővel együtt elhagyta a Smer frakcióját és megalapította a Hlast, sokáig úgy tűnt, hogy megvan a következő választás biztos győztese. A Hlas nagyjából mindenről ugyanazt mondta, mint a Smer, de kerülték az éles kijelentéseket, a hergelést, és igyekeztek úgy tenni, mintha nekik semmi közük nem lenne az előző évek politikai botrányaihoz.

Ficóval ellentétben Pellegrini világosan kiállt Szlovákia EU- és NATO-tagsága mellett, de a nagyobb fajsúlyú politikai botrányokban, mint pl. a Pčolinský-ügyben, a 363-as paragrafus kérdésében vagy a speciális ügyészség megszüntetésének kérdésében nagyon sok esetben a Smerhez hasonló, csak kulturáltabban tálalt véleményt képviselnek.

Pellegrini számára a nyerő taktika sokáig az volt, hogy nem csinál és nem is nagyon mond semmi megosztót, így a pártba mindenki azt láthatott bele, amit akart, érkeztek hozzá bal és jobb felől is potenciális szavazók. 2020 októberében így a Hlas már vezette a felméréseket (18,7% a Focus szerint), és ezt az előnyt egészen 2023 februárjáig tartani tudták, amikor a Hlasnak már 20 százalékot mértek.

Ezt követően azonban a határozottabban kampányoló Smer átvette a vezetést, és júniusban a Progresszív Szlovákia is beelőzte őket. A legutóbbi trendek szerint a párt támogatottságának csökkenése megállt, a Focus az augusztusi 14,2% után szeptemberben 14,6%-ot mért nekik, az ügynökség utolsó felmérése azonban ismét esést mutatott és 13,7%-ra mérte a Hlast.

A kampány során Pellegriniék sem hanyagolták a tömegrendezvényeket, a Hlas elnöke még egy könyvet is írt, a dunaszerdahelyi kampányrendezvényen pedig még magyarul is köszönt a jelenlévőknek.

Fotó N – Vladimír Šimíček

A támogatottság csökkenése ellenére a Hlas kihagyhatatlan koalíciós partnernek tűnik, bármilyen kormány is alakuljon a választások után. Pellegrini korábban sokszor lenyilatkozta, hogy nem akar Robert Ficóval kormányozni, de az Ipsos felmérése szerint a párt szavazói ezt nem bánnák, sőt. Fico egyébként természetes szövetségesként tekint a pártra, a múlt heti televíziós vita során ezt többször jelezte is.

A kampány vége felé a Hlas is felült a migránsellenes vonatra, az országban „Stop migrantom” feliratú óriásplakátok jelentek meg Pellegrini arcával, de a felmérések szerint a szavazóik más témákat, az államháztartási hiányt és a gazdasági egyenlőtlenségeket tartják fontosabbnak.

A PS Fico valódi kihívójává nőtte ki magát

A Progresszív Szlovákiának 2020 után egy katasztrofális választási eredményt követően kellett összekapnia magát, miután alig néhány szavazattal maradtak el a bejutási küszöbtől. Ebből tanulva úgy döntöttek, hogy ezúttal önállóan vágnak neki a választásnak, nem koalícióban, a párt élére pedig Michal Šimečkát választották, aki 2019 óta EP-képviselő és az Európai Parlament alelnöke. Ezzel együtt viszonylag ismeretlennek számított, ezért a párt előtt álló egyik legnagyobb kihívás eleinte az volt, hogy tudassák az emberekkel, kik ők, és mit akarnak.

Az előrehozott választás előtt néhány nappal kijelenthető, hogy ezt sikeresen megtették, mivel jelenleg a PS számít a Smer egyértelmű kihívójának, a legerősebb pártként, amely a nyugati orientációt, a demokrácia és a liberalizmus melletti kiállást, az LMBT+-emberek jogainak képviseletét és Ukrajna támogatását képviseli.

Fotó N – Tomáš Benedikovič

A kampányban a PS a szakmaiságra és az átláthatóságra helyezte a hangsúlyt. A Transparency International Slovensko szerint az ő kampányuk a legátláthatóbb, a programjuk pedig általában a legjobban kidolgozottak között szerepel az összehasonlításokban. A Progresszív Szlovákia másik fontos kampánystratégiája volt, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hlas

Progresívne Slovensko

Republika

SaS

Sme rodina

Smer

Szövetség

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak