Napunk

A PS, az SaS és a KDH kampánya a legátláthatóbb, az OĽaNO a Smerhez hasonlóan csúfosan teljesít

Fotó N – Peter Kováč
Fotó N – Peter Kováč

Az előrehozott parlamenti választáson induló pártok közül csupán három szubjektum kampányfinanszírozása tekinthető transzparensnek. Ezt a Transparency International Slovensko (TIS) állapította meg, amelytől a PS, az SaS és a KDH kapta meg a „Transzparens kampány” címkét. Az OĽaNO, a KÚ és a Smer ellenben nagyon gyengén teljesített, de a magyar választók szavazataira számító pártok sem szerepeltek túl fényesen.

Már csak pár óra maradt! Kapcsolódj be közösségi finanszírozási akciónkba, hogy a Napunk 2024-ben is a szlovákiai magyarok hangja lehessen! Minden adományt köszönünk.

A választáson induló pártok többségével kapcsolatban hiányosságokat fogalmazott meg a TIS. A szervezet 17 olyan szubjektumot vizsgált, amelynek kampányköltségei meghaladták az 50 ezer eurót, és legalább tíz nagyobb összegű költési tranzakció van a számlájukon.

A TIS a PS-t 92,9%-ra, az SaS-t 84,8%-ra, a KDH-t pedig 70%-ra értékelte. A szervezet augusztusban készített hasonló felmérést, akkor szintén ez a három párt, valamint a Za ľudí szerepelt a transzparensnek minősített pártok listáján.

Veronika Remišová pártja, amely koalícióban indul az OĽaNO-val, nagyjából 10 százalékpontot rontott a kampányfinanszírozás átláthatóságának szempontjából, most 61,7%-ot értek el a korábbi 71,2%-hoz képest, így lekerültek a transzparens kampányt folytató pártok egyébként is rövid listájáról. Annak ellenére sem sikerült az élmezőnyben maradniuk, hogy Remišová bővített vagyonnyilatkozatot nyújtott be a TIS-nek.

A PS és az SaS kampánya ugyan a legátláthatóbb, de ez nem jelenti azt, hogy a TIS ne talált volna hiányosságokat a két szubjektumnál. A PS továbbra is egy nem átlátható, óriásplakátokat gyártó cégtől vásárolja a kültéri kampányát, a TIS pedig azt is megállapította, hogy egy kisebb összegű készpénzletétet sem fizettek vissza, ami törvénysértő. Az SaS ugyanakkor nagy összegű ügynökségi kifizetéseket használ gyakran.

A KDH-nak egyebek mellett annak köszönhetően is sikerült elnyernie a TIS minősítését, hogy felhagyott a nagyobb összegű előlegfizetésekkel.

A Szövetség és a Magyar Fórum egyaránt

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Kampány

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak