Napunk

A Smer alkotmánysértéssel vádolja Čaputovát, a választás után vádemelési indítványt nyújtanak be ellene

Fotó - TASR
Fotó – TASR

A Smer alkotmánysértéssel vádolja Zuzana Čaputová államfőt, aki ellen a választások után vádemelési indítványt akarnak beadni. Robert Fico szerint az államfő beavatkozott egy folyamatban lévő ügy kivizsgálásába.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A Smer a vádemelési indítványra rögtön a választások után, az új parlament alakuló ülését követően akar sort keríteni. Mindezt Robert Fico mondta a párt szombati sajtótájékoztatóján.

Fico felemlegette azt a 2021 augusztusában történt találkozót, amelyről Maroš Žilinka főügyész beszélt a hét elején tartott sajtótájékoztatóján. Žilinka akkor azt mondta, hogy az államfő 2021. augusztus 30-án hívatta őt és a helyettesét, hogy Peter Kovařík akkori rendőrfőnök ügyéről beszéljenek, akit hatalommal való visszaéléssel és a nyomozás akadályozásával gyanúsítottak.

A főügyész szerint Čaputová a még folyamatban lévő ügyről akart beszélni, amit azonban ő elutasított. Az államfő ekkor állítólag azt mondta neki, hogy a múlt héten már tárgyalt ugyanerről az ügyről Daniel Lipšic különleges ügyésszel.

Čaputová Žilinka sajtótájékoztatója után elutasította, hogy bármikor érdeklődést mutatott volna a még folyamatban lévő ügyek kivizsgálása iránt.

Fico a szombati sajtótájékoztatóján már arról beszélt, hogy az államfő Kovařík ügyében a döntés megváltoztatását akarta elérni, holott ilyet Žilinka sem mondott.

A Smer elnöke szerint ezzel Čaputová megsértette az Alkotmányt, ezért az új parlamentben vádemelési javaslattal élnek majd. Fico az államfőt a „Progresszív Szlovákia szimbólumának” nevezte.

Čaputová: Fico megint hazudik

Az elnöki hivatal közleménye Fico mai sajtótájékoztatóját a választási kampány részének nevezte: „Ez csak Robert Fico egy újabb hazugsága. Ezek miatt a hazugságok miatt az államfő nemrég feljelentette őt. Ez azt bizonyítja, meddig képes elmenni, hogy mozgósítsa a választóit.”

Az államfő ismételten elutasította, hogy a főügyészen keresztül bármilyen büntetőeljárást befolyásolni próbált volna.

A 2021-es találkozó apropója az elnöki hivatal közleménye szerint az volt, hogy a főügyész és a különleges ügyész között akkoriban nagyon feszült volt a viszony, ami a két intézmény nyilvános konfliktusával fenyegetett. Az államfő ennek a konfliktusnak az okáról és jellegéről akart beszélni.

Gašparovič ellen már megpróbálták

A hatályos törvények szerint az államfő ellen csak az alkotmány szándékos megsértése vagy hazaárulás miatt lehet eljárást indítani. A vádemelési javaslatról a parlament dönt az összes képviselő szavazatának háromötödös többségével.

Az államfő ellen vádemelés esetében az alkotmánybíróság jár el, és ha az államfőt elítélik, elveszíti a funkcióját és nem indulhat érte újra.

2013-ban egyszer már az akkori ellenzéki pártok (KDH, SDKÚ, Híd és az OĽaNO egy része) megpróbáltak vádemelési eljárást indítani Ivan Gašparovič ellen, mert az nem volt hajlandó kinevezni Jozef Čentéšt főügyésznek. A javaslat nem volt sikeres, csak 45 képviselő támogatta.

Maroš Žilinka

Robert Fico

Smer

Zuzana Čaputová

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak