Napunk

A Verhovina királya, ruszin Sobri Jóska, horthysta ügynök vagy egyszerű rablóvezér. Ki volt Nyikola Suhaj?

Az alsókalocsai Sztare szelo falumúzeum bejárata, az előtérben Nyikola Suhaj szobra. Fotó - wikimedia.org
Az alsókalocsai Sztare szelo falumúzeum bejárata, az előtérben Nyikola Suhaj szobra. Fotó – wikimedia.org

Alig több mint száz évvel ezelőtt, az első világháborút követő zavaros időszakban egy rablóbandáról szóló hírek tartották lázban Kárpátalját, Zemplént, de még Kassa környékét is. A csapatot egy bizonyos Nyikola Suhaj vezette, akin állítólag nem fogott a golyó, illetve a szóbeszéd szerint – egyfajta ruszin Robin Hoodként – csak a gazdagokat rabolta ki, a szegényeket viszont megajándékozta.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

„A kosicei ítélőtábla ruszin tanácsa dr. Toronszky elnökletével tegnap tárgyalta Suhaj Nikoláj, a hírhedt ruszinszkói haramiavezér és öccse gyilkosainak bűnügyét. A tárgyalás Suhaj Nikoláj garázdálkodásainak egész történetét tárta föl” – olvashatjuk a Kassai Ujság 1923. szeptember 22-én, szinte napra pontosan száz éve megjelent lapszámában.

A tudósításból kiderül, hogy Suhajék után két éven keresztül, 1920-ban és 1921-ben folyt a hajsza, de hiába vezényeltek ki a rablóbanda ellen a csendőrség mellett katonaságot is. Végül azonban 1921. augusztus 16-án – a néphit szerint golyóálló – Suhajt is elérte a végzete, társai fejszével végeztek vele és öccsével. A tetteseket valószínűleg a bandavezér fejére kitűzött pénzjutalom is motiválta, amit végül talán meg sem kaptak, de a bíróság nem ítélte el őket.

De ki is volt az a Nyikola Suhaj, akinek nevét még évek múltán is felemlegette a sajtó, ha rablótámadás történt Csehszlovákia keleti végeiben? Nem egyszerű feladat a kérdés megválaszolása, ugyanis a korabeli híradások is ellentmondásosak, személyét számos legenda lengi körül, illetve a történetét feldolgozó regényből sem egyértelmű, melyik részei merítenek a valóságból.

Marhacsempész, katonaszökevény, rablóvezér

Nyikola Suhaj kapcsán gyakorlatilag semmi sem az, aminek látszik. Még a neve sem, ugyanis eredetileg Mikola Petrovics Szjuhaj (ukránul: Микола Петрович Сюгай) néven született, csak a csehszlovák rendőrök adták neki a számukra sokkal könnyebben kiejthető nevet. A máramarosi, tanyaszerű településrészekből összeálló Alsókalocsa Láz nevű településrészén született ruszin parasztcsaládba valamikor a 19. század utolsó évtizedében.

A Kassai Ujság helyszíni riportjából – amely történetesen pár nappal Suhaj halála előtt jelent meg – megtudhatjuk, hogy még száz évvel ezelőtt is viszonylag elzártan élte mindennapjait a Verhovina ezen része, a legközelebbi vasútállomás Huszton volt, 53 kilométerre a településtől, ami nagyjából 8-9 órás utat jelentett lovasszekéren.

Verhovina (vagy Verchovina, ruszin és ukrán nyelven: Верховина) egy történelmi-néprajzi tájegység, mely az Északkeleti-Kárpátokban található, az egykori Bereg és Máramaros vármegyék területén. A Verhovinán a 19. és a 20. század fordulóján jórészt görögkatolikus ruszinok, illetve haszid zsidók éltek.

Az említett riport kifejezetten azzal a céllal született, hogy megdöntse az addigra már széles körben elterjedt Suhaj-legendákat, melyek egy, a csendőrség eszén mindig túljáró, ok nélkül senkit sem bántó, magas intelligenciájú népi hőst faragtak Suhajból. A cikk szerint ezzel szemben egy írni-olvasni nem tudó primitív útonállóról volt szó.

Alsókalocsa az Északkeleti-Kárpátok lábainál. Fotó – wikimedia.org

A helyiek a kassai tudósítónak azt mondták, Suhaj fiatalkorában leginkább Galíciában vásárolt vagy lopott tehenek Alsókalocsára való csempészésével foglalkozott, majd az első világháború kitörése után neki is be kellett vonulnia a császári és királyi haderőbe, a 85. gyalogezredbe. Egyes leírások szerint bevonult, de

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Csehszlovákia

Kárpátalja

Történelem

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak