Napunk

Napunk newsfilter: Ha a kamufelméréseken múlik, a Szövetség még a választást is megnyerheti

Fotó - a Szövetség FB-oldala
Fotó – a Szövetség FB-oldala

1. A Szövetség esete a nagyon gyanús felméréssel. 2. Fico próbálta az emberibb arcát mutatni a JOJ televíziós vitájában, nem sok sikerrel. 3. Még nem dőlt el a választás sorsa a közvélemény-kutató ügynökségek vezetői szerint.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. A Szövetség esete a nagyon gyanús felméréssel

Új, soha nem látott ügynökség jelent meg a színen, amely rendkívül kedvező eredményt mért a Szövetségnek. Ha ez így megy tovább, a magyar párt akár még a választásokat is megnyerheti!

Állítólag Winston Churchill mondta egyszer, hogy „csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok”. Azért csak állítólag, mert a kutatások szerint Churchill sosem mondott ilyesmit, de a mondat ettől függetlenül széles körben ismert lett, és különösen politikusok ismételgetik előszeretettel, mikor nekik nem tetsző számokkal szembesítik őket.

Az említett idézet a Finta Márk kolléga által leleplezett egészen elképesztő eset kapcsán jutott eszünkbe. Cziprusz Zoltán, aki a Szövetség listáján a 4. helyéről vág neki a választásoknak, nagy valószínűség szerint egy kamu közvélemény-kutatással próbálta erősebbnek mutatni a pártját, mint amilyen az valójában.

Gyanús számok. A politika iránt érdeklődők már szerda este felkaphatták a fejüket a furcsa felmérés kapcsán, amikor Cziprusz Mária Kolíková (SaS) volt igazságügyi miniszterrel vitázva először dobta be a számokat a TA3 műsorában.

Akkor még csak annyit tudtunk, hogy ez egy „nemzetközi felmérés” eredménye, ami alapján a Szövetség politikusa nemcsak parlamentbe jutást, hanem akár hétszázalékos eredményt is vizionált a pártjának.

Csütörtökön aztán egy posztban részletesen kifejtette, hogy a Global View Institute nevű cég 6,1 százalékra mérte a Szövetséget. Csakhogy a kollégánk nem talált ilyen nevű céget, csak egy láthatóan hamis Facebook-oldalt, és maga Cziprusz sem tudta tisztázni a felmérés eredetét, csak annyit mondott, hogy az „bizalmas forrásból” származik, és ő továbbra is hitelesnek tartja.

A felmérések problematikája. Nem mintha bárki rossz eredményt kívánna a Szövetségnek, de a 6,1 százalékos eredményre sokan felkapták a fejüket, mert jelentősen magasabb, mint bármi, amit eddig mértek a pártnak.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy számos intézmény létezik, amely közvélemény-kutatásokat végez, és vannak köztük megbízhatóbbak és kevésbé átláthatók. A Napunk és a Denník N például csak az AKO, Focus és Ipsos (illetve esetenként a Fórum Intézet) felméréseit közli, mert ezek régóta aktívak és átlátható módszertannal dolgoznak.

A választások előtt viszont elképesztő az igény az új felmérésekre, új cégek jelenhetnek meg, aktivizálhatják magukat a korábban passzívabb szereplők stb. Ez normális. De olyan még nem volt, hogy megjelenik egy teljesen új szereplő egy nemzetközi felméréssel, amiről csak a Szövetség jelöltjének van tudomása, és hirtelen remek eredményt mér a pártnak.

Mire jó ez? Hogy 2023-ban hogyan képzelheti valaki, hogy nem fog lebukni egy kamu intézmény kamu közvélemény-kutatásával,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

AKO

Felmérés

Focus

Ipsos

Michal Šimečka

Napunk newsfilter

Peter Pellegrini

Richard Sulík

Robert Fico

Szövetség

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak