Napunk

Napunk newsfilter: Matovičnak bejöhetett a bunyó Kaliňákkal, a Szövetség kicsit megerősödött

Igor Matovič és Robert Kaliňák egymásnak estek. Fotó - Denník N
Igor Matovič és Robert Kaliňák egymásnak estek. Fotó – Denník N

1. Eldurvult, de máris enyhül az ukrán gabonavita. 2. Az OĽaNO feltornázta magát, a Szövetség egy árnyalattal közelebb került a bejutáshoz. 3. Újra egymásnak feszült Matolcsy György és Varga Mihály.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Eldurvult, de máris enyhül az ukrán gabonavita

Előző pénteken lejárt az EU ukrán gabonaimportra vonatkozó korlátozása, amit Lengyelország, Magyarország és Szlovákia azzal a lendülettel meg is hosszabbított saját hatáskörben, szembemenve az Európai Bizottsággal. A lépés felháborította az ukránokat, akik hétfőn közölték, beperlik a három országot a Kereskedelmi Világszervezetnél.

Kijevnek leginkább a lengyel korlátozás meghosszabbítása fájt. Magyarországtól már megszokhatták, hogy keresztbe fekszik a EU–ukrán viszonynak, Szlovákia csak az eddigi termékek importját hosszabbította meg, szemben a lengyelekkel és a magyarokkal, akik további termékekre is kiterjesztették a korlátozást. Ezenkívül a lengyel jóval nagyobb piac, mint a magyar vagy a szlovák.

Ukrajna is belengette, hogy korlátozást vezet be a lengyel gyümölcs- és zöldségimportra, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig arról beszélt, hogy egyes európai barátaik csak színlelik a szolidaritást Ukrajnával és közvetve Moszkvát segítik. Ez már sok lehetett a lengyeleknek, akik a háború kitörése óta a legelkötelezettebb támogatói Ukrajnának, Lengyelország bekérette az ukrán nagykövetet, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pedig szerdán bejelentette, hogy Lengyelország leállítja a fegyverszállításokat Ukrajnának és inkább a saját haderejét fejleszti.

Bizonyára elégedetten nézték Moszkvában ezt a szappanoperát, amiben a nagy európai családba benősülni készülő Volodimir összeveszik a közeli barátjával, a frigyet eddig minden eszközzel támogató Mateusszal. Aki inkább az általa sem kedvelt, gáncsoskodó Viktor mellé áll, és az egyébként is gyakran veszekedő családtagok között újabb vita robban ki. Ahogy az is megelégedéssel tölthette el Putyint, hogy lett egy újabb törésvonal az EU-n belül, ami ezúttal nemcsak az ő trójai falovának tartott Magyarország és az unió többi része között húzódik, hanem két másik ország is egy platformra került a magyarokkal.

Csütörtökön azonban már némileg enyhült a helyzet: Jacek Sasin miniszterelnök-helyettes és állami vagyonért felelős miniszter már azt mondta egy lengyel rádiónak, hogy most ez van, nem szállítanak Ukrajnának fegyvert, de hogy a jövőben mi lesz, azt még meglátják.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Unió

Gabonaszállítás

Gazdaság

Lengyelország

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Orosz–ukrán háború

Szlovákia

Szövetség

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak