Napunk

A sikeres magyarországi vállalkozó újdonsággal bővíti dél-szlovákiai cégét – Komárom mellett növényvédő szerek gyártásába kezd

A cégben a rézhulladékból réz-szulfátot fognak előállítani. Fotó - Denník N
A cégben a rézhulladékból réz-szulfátot fognak előállítani. Fotó – Denník N

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

  • A fémhulladékokkal kereskedő üzletember növényvédő szerek vegyi előállításába kezd.
  • Eddig csak a fémhulladék gyűjtésével és válogatásával foglalkozott, most viszont egy teljesen új terméket készül belőle gyártani. 
  • A beruházás a Dél-Szlovákiában elterjedtnek számító növénytermesztésre reflektál.

Adankó Ferenc magyarországi vállalkozó csupán 2020 végén vette meg a Komárom melletti Ferozmat trade fémhulladékgyűjtő céget, de máris egy újabb, innovatív üzletággal szeretné bővíteni azt. A cég eddig csak összegyűjtötte és válogatta a fémhulladékot, amelyet aztán kohászati és más ipari vállalatoknak adott el, most azonban a kiválogatott fémből saját termékeket akar gyártani.

A hulladékból konkrétan tiszta rezet nyernek ki, amelyből kémiai reakcióval réz-szulfátot, más néven kékkövet állítanak elő. Ezt az anyagot széles körben használja fel a mezőgazdaság, leginkább növényvédőszerként ismert, de ugyanígy műtrágyaként is használják a talaj dúsításához.

„A kékkő ötlete úgy született meg a cégünkben, hogy noha elsősorban hulladékkal foglalkozunk, számos vegyészmérnök dolgozik nálunk. És mivel a Csallóközben sok szántóföld és szőlőültetvény található, és az embereknek mindig szükségük lesz ennivalóra, úgy döntöttünk, hogy a kékkő előállítása felé fogunk terjeszkedni” – magyarázza a Ferozmat képviselője, Jozef Méry, hozzátéve, hogy a cégben egy teljesen új, innovatív eljárást fejlesztettek ki a kékkő hulladékból történő előállítására.

Bővebben az új beruházásról

  • Az új beruházás projektjéből, amelyet a Ferozmat már benyújtott az engedélyeket kiadó hazai hatóságoknak, az derül ki, hogy két új üzemet fog építeni a Komárom melletti Ekelen. A tiszta réz kinyerésére két elektromos olvasztókemence építésével számol, és emellett még egy új vegyi üzemmel is a végtermék, tehát a kékkő előállítására.
  • A két új gyártólétesítmény, beleértve az új csarnokot is, ahol elhelyezik őket, hárommillió euróba kerül majd.
  • A cég hat új alkalmazott felvételével is számol, akik egy műszak alatt két tonnányi tiszta rezet nyernek majd ki az olvasztókemencékből.

    Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dél-Szlovákia

Gazdaság

Hulladékgazdálkodás

Mezőgazdaság

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak