Napunk

Választási vita: Elutasítják az orbáni és a ficói jövőt a Nyugat-barát magyar jelöltek, csak egymáshoz nem találják az utat

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Meg kell akadályozni Fico visszatérését, a Smer, az OĽaNO és a Szövetség is Orbán-párti kormányzást hozna, erős szlovák partnerek kellenek. Sok mindenben egyetértettek a Napunk választási vitáján a magyar jelöltek, csak abban nem, melyik párt az igazi.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A kampányhajrá egyetlen magyar nyelvű nyilvános vitáját Dunaszerdahelyen, az Európa Központban rendezte meg szerdán a Napunk. A vitában négy párt jelöltjei vettek részt:

  • Forró Tibor (Progresszív Szlovákia)
  • Gál Zsolt (Magyar Fórum)
  • Ravasz Ábel (Szabadság és Szolidaritás)
  • Rigó Konrád (Modrí, Most–Híd)

A vitára meghívást kapott a Szövetség, a Hlas és az OĽaNO is. A Szövetség és a Hlas visszautasította a meghívást, az OĽaNO-val pedig nem sikerült időpontot egyeztetni.

Az elmúlt három és fél év: a negatívumok domináltak

A vita első szakaszában a jelöltek az elmúlt választási időszakot értékelték. Forró Tibor arról beszélt, a politikai kultúra változott meg radikálisan az országban az elmúlt három és fél évben, az ellenzék szisztematikusan mérgezte a társadalmat. „A fasiszták rendet akarnak rakni Európában, és rémisztő, hogy Gyimesi György ugyanezt mondja magyarul” – tette hozzá Forró. Orbán Viktor pedig szerinte ugyanúgy megosztotta a szlovákiai magyarokat, ahogy a magyarországiakat.

Forró Tibor mellett Gál Zsolt is azt emelte ki, milyen nagy elvárások voltak 2020-ban a kormányváltással szemben, és mekkora csalódás kísérte a 2020 utáni kormányok tevékenységét a szakmaiatlanság és a kaotikus kormányzás miatt. Nagyon rossz volt Gál szerint, hogy folytatták a populizmust és a fiskális felelőtlenséget, jó volt viszont, hogy elkezdődött egy reális korrupcióellenes harc, és szabad kezet adtak a bűnüldöző szerveknek, hogy fellépjenek a maffiaállam ellen, és a külpolitikában helyes irányt képviseltek. De a negatívumok dominálnak, értékelt a Magyar Fórum alelnöke.

Gál szerint Fico visszatérése esetén egy olyan gőzhenger várható, amire Mečiar óta nem volt példa, és fájdalmas, hogy a magyarok egy része is Ficót akarja választani.

A Napunk vitaestje Dunaszerdahelyen. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Múltbéli bűnök

Ravasz Ábel pártja, az SaS egy ideig része volt a Heger- és Matovič vezette kormányoknak, de Ravasz szerint ezeket a kormányokat sem ő, sem az SaS nem szerette.

Ravasz azt emelte ki, a romaügyi kérdésben semmit nem valósítottak meg a 2020 utáni kormányok, és szinte semmit nem sikerült megvalósítani a kisebbségpolitikában, mert Bukovszky László kormánybiztos nem kapott semmiféle támogatást az OĽaNO által vezetett kormányhivataltól.

Miért buktatott meg három kormányt az SaS? A Radičová-kormány esetében máig nem tudni, miért volt erre szükség, de a Matovič-kormányt Ravasz szerint meg kellett buktatni. „Nem sajnálom egyáltalán, hogy a SaS elhagyta ezt a kormányt, jól tette, és elmehettek volna akár hamarabb is.”

Rigó Konrád a társadalmi közhangulat romlását emelte ki az elmúlt három és fél évből. Szerinte elvették az emberek reményét, hogy Szlovákia rövid távon visszaállhat nyugati típusú demokráciává, ahol nincs kirekesztés és kulturálatlanság. „Drukkolunk Forró Tiboréknak, de ha a Progresszív Szlovákia megnyeri a választást,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gál Gábor

Híd

Magyar Fórum

Napunk vitaest

Orbán Viktor

Progresívne Slovensko

Ravasz Ábel

Rigó Konrád

Robert Fico

SaS

Sme rodina

Smer

Szövetség

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak