Napunk

Matolcsy György: A magyar kormány kalandor gazdaságpolitikája miatt magas az infláció

Matolcsy György. Fotó - TASR
Matolcsy György. Fotó – TASR

Élesen kritizálta a magyar kormány gazdaságpolitikáját Matolcsy György jegybankelnök a Magyar Közgazdasági Társaság vándorgyűlésének előadásán csütörtökön Egerben.

Már csak pár óra maradt! Kapcsolódj be közösségi finanszírozási akciónkba, hogy a Napunk 2024-ben is a szlovákiai magyarok hangja lehessen! Minden adományt köszönünk.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke azzal kezdte beszédét, hogy az a valóságról fog szólni, és egyetlen célja elérni, hogy a következő magyar politikai elitek ne ismételjék meg azt az „inflációs kalandot”, ami 2021 óta tapasztalható Magyarországon, és amiért szerinte a kormányzat a felelős.

Matolcsy a kormány gazdaságpolitikáját „tömegbalesethez” hasonlította, bár elismerte, hogy az ország már kifelé tart a bajból, és decemberre szerinte 7% körüli lehet az infláció.

A jegybankelnök szerint a ’20-as évek hasonlóságot mutatnak a múlt század ’70-es éveinek inflációs karakterével, amit a globális jegybankok szeretnének elkerülni. Ők már tudják, hogy nem infláció vagy növekedés a kérdés, az infláció ugyanis megeszi a növekedést. Matolcsy szerint ez a ’70-es évek egyik legnagyobb tanulsága, csak ezt Magyarországon még nem mindenki látja.

Ársapka: olaj a tűzre

Matolcsy szerint az MNB már 2020 őszén jelezte az inflációs veszélyt, a magyar kormány azonban másfél évig nem vezette be a megfelelő intézkedéséket, sőt lépéseivel még növelte is az inflációt, „olajat öntve” a tűzre.

Példaként az ársapkákat említette, melyek szerinte 3–4 százalékkal növelték az inflációt: amikor bizonyos árakat mesterségesen rögzített a kormány, az infláció minden más termékre szétterjedt. A jegybankelnök ezt „kalandorpolitikának” nevezte.

Míg 2021-ben az MNB a fékre, a magyar kormány a gázra lépett, aminek következtében a magyarországi infláció ellépett az európaitól. Matolcsy szerint ez óriási gazdaságpolitikai kudarc, ami miatt kamatcsapdába zárult a költségvetés és jelentősen nőtt a magyar gazdaság külső függése és romlott a versenyképessége.

A jegybankelnök szerint 2022 októberében Magyarország az árfolyamválság közelében volt, ezért az MNB egy „vészhelyzeti programot” vezetett be. Matolcsy úgy véli, enélkül ebben az évben, de jövőre sem lehetne egy számjegyű az infláció.

„Tisztában kell lenni vele, hogy Magyarország kockázati megítélése nem jó, pénzügyi szempontból a legsebezhetőbb öt ország között vagyunk,” – tette hozzá azzal, hogy az infláció a legtöbbet a szegényektől és a nyugdíjasoktól vett el.

Matolcsy szerint a politikai elitnek le kell vonnia a tanulságokat és tudatosítania kell, hogy az infláció ellen nem lehet nem piaci eszközökkel küzdeni, a siker érdekében pedig a kormánynak és a jegybanknak együtt kell működnie.

(444, telex, portfolio)

Gazdaság

Infláció

Magyarország

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak