Napunk

Az alkoholnál is rosszabb, mondja a Neurolról a doktornő, aki maga is függő volt. A gyógyszert tavaly több mint egymilliószor írták fel Szlovákiában

Fotó N - Vladimír Šimíček
Fotó N – Vladimír Šimíček

A Neurol egy erős szorongáscsökkentő gyógyszer, amit a körzeti orvos is felírhat. Már két hét után erős függőség alakulhat ki. A probléma ezzel a gyógyszerrel sokkal nagyobb, mint ahogy azt a statisztikák mutatják, mondja a kérdés szakértője, Ľubomír Okruhlica.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Daniela Cymbalová körzeti orvos. Nyolcvanéves és volt már alkohol- és gyógyszerfüggő is. Ma függőségben szenvedőkkel dolgozik.

A gyógyszerfüggőségének kialakulása a Neurolhoz kötődik. Ezt a gyógyszert évente 170 ezer embernek írják fel, leggyakrabban körzeti orvosok.

Cymbalová akkor kezdte el szedni, amikor épp absztinens volt. „Alkoholista vagyok. Az alkoholt olyan gyógyszerekkel helyettesítettem, amelyek pótolták az állapotot, amelybe italozás után kerültem” – mondja.

Sokan hasonlóképpen járnak el, mint Cymbalová, az alkoholt Neurollal helyettesítik. Aprazolámot tartalmaz, ami a benzodiazepinekhez tartozik. A felnőtteknél súlyos szorongási tünetek kezelésére használják, amelyek korlátozzák és nagy mértékben megterhelik a pácienst. Emellett alvászavarral küzdők is fogyasztják.

Ezt a gyógyszer csak rövid távú használatra javasolják. Ha hosszabb ideig fogyasztják, könnyen erős függőséget okozhat. A függők száma pedig egyre nő.

Úgy érezte, nem léteznek problémák

Cymbalová véletlenül jutott hozzá a Neurolhoz – pánikjellegű és depressziós tünetei voltak. Ezek azonban nem voltak súlyosak, és ma már elismeri, hogy orvosság nélkül is leküzdhette volna őket. A pszichiáter, akihez akkor járt, Neurolt írt fel neki.

Az előírt tabletta 0,25 milligram hatóanyagot tartalmazott, vagyis a legkisebb adagot. „Hogy jobban hasson, egy idő után elkezdtem magamnak gyógyszereket felírni, melyek egy milligrammot tartalmaztak” – mondja az orvosnő. A Neurolt ugyanis körzeti orvosok is felírhatják. Így aztán elkezdte felírni a gyógyszert a saját vagy más páciensek nevére.

Négyszer erősebb adagot szedett, mint kellett volna, és naponta több tablettát vett be. „Az ember eljut egy fázisba, amikor azt mondja magának, hogy jól van, és ha még egy tablettával többet vesz be, akkor még jobban lesz” – meséli. Amikor a szervezet megszokja a gyógyszert, a hatás gyorsan elmúlik, ezt pedig újabb gyógyszer bevételével akarja javítani.

„Sosem rajongtam a gyógyszerekért. A benzodiazepineket olyan gyógyszernek tartottam, amelyek eltompítanak, ezt pedig nem akartam. Olyasmire volt szükségem, ami felrobban bennem, és egy új szintre emel. Ezt kerestem az alkoholban és a gyógyszerekben” – mondja a doktornő.

Amikor Neurolon élt, úgy érezte, hogy a problémái nem léteznek. Nem oldódtak meg, de egy rövid időre eltűntek. „Ezt teszik a benzodiazepinek” – mondja. Az ember elszakad a valóságtól, és teljesen irreálisan kezd gondolkodni.

A hatásnak külső jelei is vannak. A függőség során jelentősen megváltozik a lelkiállapot, nő a passzivitás, váratlan hangulatváltozásokra kerül sor. Ha az ember nem tud hozzájutni a gyógyszerhez, gyorsan jelentkeznek az elvonási tünetek.

Ľubomír Okruhlica, az egészségügyi minisztérium drogfüggőségek gyógyításáért felelős szakértője szerint e tünetek közé tartozik a koncentrációs zavar, a feszültség, az idegesség vagy a félelem emberek közé menni orvosság nélkül. Ez akár rohamokba is átfordulhat, mint az epilepsziánál.

„Az idősek esetében a túlzott fogyasztás miatt megnövekedhet a súlyos törésekkel járó elesések száma, mivel megváltozik a mozgáskoordináció, és nem tudják megtartani az egyensúlyukat.”

Rosszabb mint az alkohol

„Ez valami borzalom. A hatása sokkal rosszabb, mint az alkoholé. Az alkohol vonzásából egy hét alatt kijuthat. Aztán abbahagyja a reszketést, a hányást, de a benzodiazepinek után

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészség

Mentális egészség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak