Napunk

Mi alapján és hogyan szavaznak? Ismert szlovákiai magyar személyiségeket kérdeztünk (ankét)

Shooty
Shooty

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Szeptember 30-án előrehozott parlamenti választást tartanak Szlovákiában. A közvélemény-kutatások eredményei alapján még nem lehet tudni, milyen kormánya lesz az országnak, annak is nagy az esélye, hogy patthelyzet alakul ki, és egyik csoportosulás sem lesz képes kormányt alakítani.

A szlovákiai magyarok számára a másik nagy kérdés, hogy lesz-e parlamenti képviseletük, vagy pedig az etnikai politizálás ismét a parlamenten kívül folyik majd.

Ankétunkban szlovákiai magyar személyiségeket kértünk meg, hogy mondják el:

1. szerintük mi a tétje a szeptember 30-i parlamenti választásnak,
2. mi alapján döntik el, hogy kire szavaznak.

Válaszolt: Barak Dávid, Bárczi Laura, Böszörményi Péter, Culka Ottó, Czímer Gábor, Michal Deraj, Gálffy Balázs, Hégli Dusan, Hizsnyai Tóth Ildikó, Hostomský Fanni, Kőváry Sólymos Karin, Lukács Zsolt, Matusek Attila, Nagy Zsófia, Pataki Tamás, Prikler Mátyás, Récsei Noémi, Simon Attila, Tokár Géza, Tóth Helen, Tuba Lajos, Voda Zsófia.


Barak Dávid
a Paraméter főszerkesztője

1. A parlamenti választások tétje ugyanaz, mint mindig: sikerül-e az állampolgároknak az állam vezetésére legalkalmasabb jelölteket megválasztaniuk az ország élére.

2. Csakis olyan pártra, illetve képviselőjelöltekre tudom leadni a voksomat, akiknek elsődleges céljai között szerepel a korrupció elleni harc, az államigazgatási és oktatási reformok végrehajtása és az egyenlőség szorgalmazása.

A szlovákiai demokratikus intézményrendszert szinte felfalta a korrupció, és ezt az áldatlan állapotot a legutóbbi évekig senkinek nem állt érdekében gyökerestül felszámolni. A korrupció témájával szorosan összefüggnek az államigazgatási reformok is: Szlovákiában az állami szolgáltatások és a hivatalok működése botrányos, az elektronikus ügyintézés elérhetetlen, és ahol esetleg mégis elérhető, ott sem működik rendesen. Az egyenlő bánásmód fontosságát szerintem nem is igazán szükséges magyarázni a szlovákiai magyar választópolgárok számára.

Ami pedig az oktatást illeti: ha a parlamenti választásokon populista, Nyugat-ellenes, gyűlöletkeltő erők járnak sikerrel, csak akkor fogjuk igazán tudatosítani, miért baj az, ha egy tanár kevesebbet keres, mint egy kőműves (elnézést minden kőművestől), és miért óriási probléma, ha a tanterv és az oktatási módszerek nem sokban különböznek az 1980-as évek idejétmúlt módszereitől.


Bárczi Laura
újságíró (Új Szó)

1. Zuzana Čaputová elnökasszony arról beszélt, szeptemberben a demokráciát meg kell védeni. Én ezzel a kijelentéssel teljesen egyetértek. Fiatalként számomra a választás tétje, hogy melyik országban szeretnék élni, hol szeretném a tanulmányaimat folytatni, és ha külföldre utazom, hogyan fognak megítélni, ha kimondom: Szlovákiából származom. Szlovákiai magyarként pedig úgy gondolom, a választás tétje, hogy továbbra is otthon érezzem magam ebben az országban. Mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy éljünk azzal a joggal, amit a demokrácia biztosít számunkra és elmenjünk szavazni. Azért is felelősek vagyunk, hogy döntésünket átgondoltan hozzuk meg és megfelelő ismeretek birtokában, tájékozottan adjuk le a voksunkat.

2. A választásnál elsősorban azt veszem figyelembe, milyen egy párt ideológiai beállítottsága, majd áttanulmányozom, mennyire kidolgozott az adott párt választási programja. Számomra az, hogy mennyi energiát fektetnek egy program kidolgozásába, arra utaló jel, mi várható, ha kormányra jutnak. Ezen felül megfontolom, milyen személyeket karikázok. Milyen a munkásságuk, szakmaiságuk és milyenek emberként.


Böszörményi Péter
műfordító, az egykori Jutott Neki zenekar frontembere

1. A legutóbbi parlamenti választás után egy hasonló ankétra azt találtam írni, hogy a Matovič-féle kormányzás borítékolható csődje visszahozhatja a hatalomba Ficót és az SNS-t. Ha ez valóban bekövetkezik, az nem tenne jót az egómnak, ami komoly veszélyt jelent. Bízom benne, hogy a választópolgárok ennek tudatában bölcsen voksolnak majd.

2. Először is kizárom azokat a pártokat, amelyeket bottal sem piszkálnék meg. A Szövetség is ebbe a kategóriába tartozik, mióta összegyimesizte magát. Azok is mennek a levesbe, amelyeknek esélyük sincs bejutni (köztük a további magyar fragmentumok). A maradékból pedig aszerint választok, hogy eddigi tevékenységük alapján mennyire tudom elhinni, hogy a hatalom birtokában nem megrészegülést, kapkodást, szemforgatást, hergelést, egymás torkának átharapását, közállapotaink még mélyebbre züllesztését várhatom tőlük. A PS-re szavazok, ahogy a legutóbb is.


Culka Ottó
színész

1. A demokrácia egyik alappillére a tét: a jogállamiság, annak ereje és eredményessége. Hogy a büntetlenség ne legyen megvásárolható. Hogy a politikai hatalom ne egy szűk csoport kezében összpontosuljon, akik majd személyes gazdasági érdekeikre használják fel azt. Hogy ezt a politikai hatalmat ne uszítással, gyűlöletkeltéssel vagy akár fizikai erőszakkal és egy belső ellenség kialakításával (cigányok, melegek, zsidók, menekültek, mikor hogy) tartsák fenn.

2. A hazai magyar választók az elmúlt harminc év kritikus pillanataiban

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak