Napunk

Lengyelország a gabonaszállítás ügye miatt leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállítást

A lengyel Rzeszów vasútllomása, a lengyel-ukrán áru- és fegyverszállítás egyik legfontosabb csomópontja. Fotó - flickr/Krzysztof D
A lengyel Rzeszów vasútllomása, a lengyel-ukrán áru- és fegyverszállítás egyik legfontosabb csomópontja. Fotó – flickr/Krzysztof D

Ukrajna egyik leghűségesebb szövetségese, Lengyelország bejelentette, hogy nem szállít több fegyvert az országnak, mivel a gabonaszállítás körüli diplomáciai vita egyre jobban elmérgesedik.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a BBC híradása szerint szerdán televíziós beszédben jelentette be a döntést, hogy nem szállítanak több fegyvert Ukrajnának, miután a két ország között a gabonaszállítás miatt gyorsan eszkalálódni kezdett a feszültség.

„Nem szállítunk többé fegyvereket Ukrajnának, mivel Lengyelországot látjuk el modernebb fegyverekkel” – fogalmazott Morawiecki.

A lengyel kormányfő szavainak közvetlen előzménye Volodimir Zelenszkij felszólalása az ENSZ-ben. Az ukrán elnök a világszervezet 78. ülésszakán annak adott hangot, hogy szerinte „egyes európai barátaink a politika színházában szolidaritást színlelnek, miközben egy gabona-thrillert valósítanak meg”.

Szerdán az ukrán elnök szavait meghökkentőnek és igazságtalannak nevezte Marcin Przydacz államtitkár, a lengyel elnöki hivatal külügyi irodájának főnöke. „Az ukrán kormányzat igazából eltaszítja az őt támogató kezeket” – jelentette ki az MTI tudósítása szerint.

A gabonavita azt követően kezdődött, hogy Oroszország az ukrajnai invázió keretében szinte teljesen lezárta a fekete-tengeri hajózási útvonalakat, és arra kényszerítette Ukrajnát, hogy alternatív szárazföldi útvonalakat keressen. Ez viszont ahhoz vezetett, hogy nagy mennyiségű gabona zúdult Közép-Európába.

Ennek következtében az Európai Bizottság ideiglenesen engedélyezte, hogy Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia betilthatja az ukrán gabona és növényi olaj importját, hogy megvédje a helyi gazdákat, akik attól tartottak, hogy az ukrán gabona lenyomja a helyi árakat.

A tilalom szeptember 15-én lejárt, a Bizottság pedig úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a lehetőséget, de Magyarország, Szlovákia és Lengyelország úgy határozott, hogy egyoldalúan továbbra is fenntartja a tilalmat.

Az Európai Bizottság többször is kijelentette, hogy nem az egyes EU-tagok feladata a kereskedelmi politika kialakítása a blokk számára.

A kelet-európai EU-tagok és Ukrajna közötti gabonavitával a Napunk is részletesen foglalkozott.

Gabonaszállítás

Lengyelország

Mateusz Morawiecki

Orosz–ukrán háború

Ukrajna

Volodimir Zelenszkij

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak