Napunk

Napunk newsfilter: Fico Pellegrini szavazóit és hűségét követeli

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Fico kéri vissza a szavazóit. 2. A szlovák pártok meccselik a magyar ajánlatot. 3. A franciák és a németek jelezték, hogy nem véges a türelmük.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Fico kéri vissza a szavazóit

Az előrehozott választásnak van egy nem túl gyakran hangsúlyozott, ám annál érdekesebb politikai kérdése: most dől el, hogy létrejöhet-e egyáltalán életképes baloldal Szlovákiában, vagy minden marad a régiben, az erővonalak pedig a demokraták és a nemzeti populisták között húzódnak majd, ahogy eddig is.

Az életképes szóval érdemes óvatosan dobálózni, ám egyetlen forgatókönyve van ennek a folyamatnak. Az, hogy Peter Pellegrini megerősíti, hogy végleg kibontakozott Robert Fico ölelő karjaiból, és befejezi, amit elkezdett: most végre valóban megpróbálja tisztára mosni magát, és a Hlas politikusait, majd saját útra lép.

Ennek a megtisztulásnak az őszinteségét most hagyjuk, ne boncolgassuk, gondolkodjunk hideg, számító fejjel. Ahogy Peter Pellegrininek kell most gondolkodnia, ha saját jogán akar elérni valamit a politikai színpadon, és nem csak pirospozsgásra festett kesztyűbáb akar lenni Fico nagy bábszínházában.

Ha vallani kell. Mert most már egyre közelít az igazság pillanata, és Fico emeli a tétet. Eddig volt egy hallgatólagos megállapodás a Smer és a Hlas között, hogy nem támadják egymást. Robert Fico azonban most egyre nagyobb nyomást kezdett helyezni Pellegrinire. Tulajdonképpen megüzente neki, hogy izgi volt ez a testvérpártos bohóckodás a Hlasszal, de most már kéri vissza a baloldalinak mondott szavazókat, akiket mintha csak kölcsönadott volna Pellegrininek egy időre.

Ezekre a szavazókra Ficónak szüksége van, az utóbbi időben ugyanis csökkent a különbség a Smer és a felméréseken második helyezett Progresszív Szlovákia között. S míg Michal Šimečkáék még reménykedhetnek némi növekedésben, Fico már elérte a plafont a szélsőjobb szavazótábornál, amelyet eddig dézsmálni igyekezett. Most már a régi, kiábrándult szavazóinak egy részét szeretné visszakapni. Egy olyan helyzetben ugyanis, mikor az 5 százalékos parlamenti küszöbön tántorog egy csomó párt, minden egyes százalékocska nagyon fontos mandátumokat eredményezhet a végelszámolásnál.

Két nehéz út. Persze Ficónak emellett a Hlasra is szüksége van még egy kicsit – tehát nem érdeke teljesen kifosztani Pellegriniéket. Elég neki egy hűségeskü. Pellegrini azonban pontosan tudja, hogy a politikai karrierjének iránya múlik azon, hogyan dönt most.

Abban az esetben ugyanis, ha Fico kezébe csap, a Hlasnak vége. Még akkor is, ha Pellegrini megkéri az árát. Elképzelhető ugyan az a forgatókönyv, hogy Fico

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Unió

Magyarország

Michal Šimečka

Napunk newsfilter

Peter Pellegrini

Richard Sulík

Robert Fico

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak