Napunk

Hogy látják Magyarországon a szlovákiai választást? Az illiberális szövetség veszélye inkább téma, mint a magyarok ügyei

Szijjártó Péter Robert Ficónál. Fotó - Szijjártó Péter FB-oldala
Szijjártó Péter Robert Ficónál. Fotó – Szijjártó Péter FB-oldala

A magyar közéletnek általában hiányosak az ismeretei Szlovákiáról, a parlamenti választások előtt pedig inkább arra irányul nagyobb figyelem, lesz-e új szövetségese Orbán Viktornak.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Orbán Viktor Tusványoson bírálta a szlovákiai magyar pártokat, korábban a pozsonyi V4-csúcson valószínűleg titokban találkozott Ficóval, aki rendszeresen méltatja a magyar miniszterelnököt és még februárban exkluzív interjút adott a magyar köztévének, a magyar külügy bírálta a Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány őrizetbe vételét, majd kioktatta a bírálat miatt háborgó szlovák politikusokat.

A magyar kormány aktívan követi a szlovákiai választási kampányt, és sokak szerint bele is próbál avatkozni a Gašpar őrizetbe vétele miatti nyilatkozataival vagy épp azzal, hogy nem tudja vagy nem akarja megakadályozni az illegális bevándorlók Szlovákiába jutását Magyarországon keresztül.

A kormányközeli magyar média is rendszeresen foglalkozik Szlovákiával és a választással: az ukrán gabonaimport ügye és a migráció gyakori téma, a köztévé Híradójában több szlovákiai magyar politikus is megszólalt az elmúlt hetekben: Forró Krisztián, Mózes Szabolcs és Pandy Péter két-három alkalommal is, de volt interjú Gyimesi Györggyel is.

A szlovák politikusok közül leggyakrabban Fico szerepel a kormányközeli médiában, ami beszámol arról, hogy leállítaná a fegyverszállítmányokat Ukrajnába, illetve arról is, ha a Smer elnöke Orbán Viktort méltatja. Emellett az olyan bulvárosabb kampányhírekről is beszámol, mint Matovič és Kaliňák verekedése.

De mennyire érdekli általában a magyarországi közéletet a szlovákiai választás, és mit gondolnak arról Magyarországon?

A kormánykritikus nyilvánosságban a szlovákiai magyarok ügye kevésbé kap teret, mint az, hogy Fico személyében Orbán Viktor egy új szövetségesre tehet szert az európai politikában. A magyar közélet viszont általánosságban akkora figyelmet nem szentel a szlovákiai választásnak és az itteni történéseknek, amekkora figyelmet ezek megérdemelnének – mondták egybehangzóan a Napunk által megkérdezett szakértők.

Valójában keveset tudnak Szlovákiáról Magyarországon

Lakner Zoltán politikai elemző szerint ez annak ellenére van így, hogy a szlovákiai választásnak az a tétje, hogy Szlovákia újra belevág-e egy illiberális rendszerkísérletbe. Fico hatalomra kerülésével

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Határon túli magyarok

Orbán Viktor

Robert Fico

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak