Napunk

Covid: Magyarországon vészesen gyengül az átoltottság, Szlovákiában egyelőre magas szinten a csoportos immunitás

Illusztrációs fotó - ECDC
Illusztrációs fotó – ECDC

Egyelőre nem tudni, hogy Magyarország milyen oltóanyagot rendelt vagy rendelhet az őszi szezonra, a szakma pedig nem ismer adatokat a jelenleg zajló koronavírus-fertőzésekről – írja a Népszava.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Magyarországon jelenleg a 60 év felettieknél sürgető az immunitás megerősítése, az ő védettségük a legalacsonyabb – derül ki a Népszava által ismertetett, a Covid-19 elleni védőoltások eredményességét elemző kutatásból.

A háziorvosok bevonásával készült vizsgálat tanulságait Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriumának igazgatója ismertette. Az IME járványügyi konferenciáján elmondta: a 60 felettiek védettségének becsült értéke „közepesen magas” (56,5 százalék). Ugyanakkor szerinte kijelenthető, hogy az átoltottság és az immunitás, amit a védőoltásokkal a magyarországi lakosság az elmúlt években megszerzett, „korosodik”, azaz vészesen gyengül.

A magyarországi napilap ezért megpróbálta megtudni a magyar járványügyi hatóságtól, hogy lesz-e újabb oltási kampány, illetve hol és milyen vakcinát kaphat majd a lakosság.  Megkeresésükre a következőt válaszolták: „Magyarországon a COVID-19 fertőzések döntő többsége jelenleg sporadikusan (elszigetelten) fordul elő, az új koronavírus országos járványos terjedése nem tapasztalható. Az oltás továbbra is kérhető. A koronavírus elleni védőoltások, illetve a koronavírus omikron variánsa elleni Pfizer vakcina az oltópontok mellett a háziorvosoknál is elérhető.”

Békássy Szabolcs, az alapellátás kollegiális vezetője ezzel szemben azt nyilatkozta a Népszavának, hogy szerinte a háziorvosok még nem oltanak, mert azt nem indokolja járványügyi helyzet. Oroszi Beatrix a lap kérdésére elmondta: jelen pillanatban nincs publikus információja arról, milyen oltóanyagot rendelt vagy rendelhet Magyarország a most következő őszi szezonra.

A szakember már említett előadása szerint vizsgálatukkal nem találtak bizonyítékot arra, hogy a SARS-COV-2 fertőzés oltás nélkül védelmet nyújtott volna az újabb megfertőződés ellen. Elmondta, az egy éven belül kapott oltás és plusz fertőzés együttesen magas fokú védelmet biztosított a 18 éves és az idősebbek körében, különösen a 60 év felettieknél. Ha valaki egy éven belül esett át covid-fertőzésen, egy újabb védőoltás számára is ajánlott, mert önmagában a megfertőződés csak nagyon rövid távon, legfeljebb 3 hónapig nyújt védelmet az újabb megbetegedés ellen az előttünk álló légúti szezonban – hangsúlyozta Oroszi Beatrix.

Szlovákiában magasabb lehet a csoportos immunitás szintje

Denník N-nek nemrégiben Peter Sabaka infektológus nyilatkozott arról, hogy mennyi idő után szűnhet meg a 4. covid-oltás által biztosított védettség. Szavai szerint a konkrét időpontot nem lehet meghatározni, egyénenként eltérő lehet.

„A memóriasejteknek köszönhetően

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Koronavírus

Magyarország

Szlovákia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak