Napunk

Átlagos falusi templomnak hitték, de amit a falak alatt találtak, attól a régészek álla is leesett. Ez a felfedezés újraírhatja Pat és az egész régió történetét

A citromsárga vakolattól megtisztított Szent-Vendel templom felfedte titkait. Fotó - Napunk
A citromsárga vakolattól megtisztított Szent-Vendel templom felfedte titkait. Fotó – Napunk

Minden bizonnyal az év régészeti-művészettörténeti felfedezése, hogy a pati Szent Vendel-templom az eddig feltételezettnél jóval ősibb építmény, és az sem kizárt, hogy már az ókorban szentély állt a helyén.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Szlovákia területén mindössze öt olyan objektum van, amelyet részben római kori maradványok felhasználásával építettek meg. Ezek közül Paton maradtak meg a legjobb állapotban az antik építőelemek, amelyek csaknem ezer éven keresztül érintetlenül pihentek a földben.

Ha ezek a szenzációs római leletek nem is kerültek volna elő a közelmúltban a felszín alól, akkor is kivételes szakrális építményről beszélhetnénk. A Duna menti régióban ugyanis nagyon kevés Árpád-kori templom, kiváltképp kőtemplom maradt fenn, a többség elpusztult a történelem viharaiban.

A pati templommal kapcsolatos kutatásokat és a renoválást felügyelő Nyitra Megyei Műemlékvédelmi Hivatal munkatársait arról faggattuk:

  • hol tart jelenleg a kutatás, illetve a régészeti feltárás;
  • miért csak most derült ki, hogy ennyire értékes a pati templom;
  • miért hitték sokáig, hogy a 18. században épült;
  • és mikor zárulhatnak le a felújítási munkálatok.

Földrengést, tűzvészt, tatár, török pusztítást is túlélt

A komáromi járásbeli Pat, Szlovákia legdélibb településének első írásos említése 1260-ból származik, de a legfrissebb kutatások tükrében feltételezhető, hogy a templom ennél jóval korábban, a 12. század első felében épülhetett, mégpedig egy Barth nevű, német származású várjobbágy megbízásából. Utóbbinak a pati uradalmat Könyves Kálmán adományozta a 11. század végén.

Juraj Puškár restaurátor, a templomfelújítási projekt szakmai felelőse a Napunknak nyilatkozva nem győzte hangsúlyozni, micsoda mestermunka az építmény. „Egyértelműen látszik, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Helytörténet

Komáromi járás

Régészet

Történelem

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak