Napunk

Történelmi jelentőségű lehet az orosz tengeralattjáró múlt heti kilövése, újabb magyar áldozata van a háborúnak

Ábrán a Rosztov-na-Donu sérülései. Forrás - H. I. Sutton
Ábrán a Rosztov-na-Donu sérülései. Forrás – H. I. Sutton

Úgy tűnik, már csak alkatrésznek lesz jó a múlt héten kilőtt orosz tengeralattjáró, most inkább Bahmut környékén ér el kisebb sikereket az ukrán ellentámadás, az éjszaka légicsapások érték a katonai utánpótlás szempontjából kulcsfontosságú Lvivet – az orosz–ukrán háború fejleményei.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Többé már nem merül alá a Rosztov

Egyre több jel mutat arra, hogy valóban javíthatatlanná vált a múlt héten a krími Szevasztopol kikötője elleni ukrán támadás során megsérült orosz tengeralattjáró. Ukrán források már akkor is arról számoltak be, hogy az orosz Fekete-tengeri Flotta elleni eddigi legnagyobb támadásban súlyosan megrongálódott a Kalibr rakéták hordozására is alkalmas Kilo-osztályú Rosztov-na-Donu tengeralattjáró, illetve a Ropucha-osztályú, Minszk nevű partraszálló hajó.

A szevasztopoli haditengerészeti támaszpont elleni ukrán támadás valószínűleg bekerül a tengeri hadviselésről szóló történelemkönyvekbe, mivel most először fordult elő olyan, hogy légicsapással sikerült megsemmisíteni egy modern tengeralattjárót, illetve ez az első alkalom, hogy ez nagy hatótávolságú cirkálórakéták bevetésével történt – emeli ki a Denník N összefoglalója.

Az ukránokat két kulcsfontosságú tényező segítette a nem mindennapi művelet sikeres végrehajtásában: a brit-francia Storm Shadow cirkálórakéták használata, illetve az, hogy a Rosztov-na-Donu épp szárazdokkban állt. Utóbbi információ felderítése az ukrán hírszerzés sikereként is értelmezhető.

„Ez volt az első alkalom, hogy sikeresen vetettek be ilyen típusú rakétákat egy tengeralattjáró ellen” – mondta Roman Szvitan volt ukrán tiszt a Politicónak, az akció jelentőségét a Moszkva cirkáló tavalyi elsüllyesztéséhez hasonlítva.

A mindössze 2014-ben hadrendbe állított, teljes nevén B-237 Rosztov-na-Donu dízel-elektromos meghajtású tengeralattjáró jelentőségét az adta, hogy Kalibr típusú rakéták kilövésére is alkalmas volt – utóbbiakat az orosz haderő az ukrán polgári infrastruktúra pusztítására használja előszeretettel. A Rosztov-na-Donu a Fekete-tengeren jelenleg tartózkodó összesen négy orosz tengeralattjáró egyike.

Szakértők szerint már esélytelen a tengeralattjáró megjavítása és újbóli hadrendbe állítása. Így látja H. I. Sutton elemző is, aki a közösségi oldalán elemezte ki a sérült harceszközről készült felvételeket. Ezeken az látszik, hogy a tengeralattjáró két súlyos találatot kapott, az egyiket a hátsó részébe, ahol a hajtómű is található.

„Úgy tűnik, hogy a hajótest kifelé domborodik. Ennek egyik oka lehet az akkumulátor felrobbanása” – véli Sutton.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak