Napunk

A NAKA őrizetbe vette a katonai hírszerzés két korábbi vezetőjét és egy ismert üzletembert is

Michal Gučík (balra), Ján Balciar (jobbra) a Ľubomír Skuhra (jobbra fent). Fotó – TASR, denník N
Michal Gučík (balra), Ján Balciar (jobbra) a Ľubomír Skuhra (jobbra fent). Fotó – TASR, denník N

Az Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) ma reggeli, Vírus nevű akciója a Katonai Hírszerzés közbeszerzései körüli esetleges machinációikra irányult. A Daniel Lipšic vezette Speciális Ügyészség is közreműködött az ügyben.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A NAKA tizenhét személyt vett őrizetbe, eljárást indított többek közt Michal Gučík üzletember, Ján Balciar és Ľubomír Skuhra, a katonai hírszerzés volt igazgatói ellen.

Balciar és Skuhra a Smer jelöltje volt a posztra, Gučík pedig jó kapcsolatot ápol Ivan Kmotrík üzletemberrel, illetve több politikussal is, főként az SNS-szel, mindamellett a főügyész Maroš Žilinka barátja.

A rendőrség ma 11 órákor tartott sajtótájékoztatót, amelyen Hamran István, országos rendőrfőkapitány, helyettese, Branko Kišš, Ľubomír Daňko, a NAKA igazgatója, valamint a Speciális Ügyészség Hivatalának ügyésze, Ondrej Repa volt jelen.

Hamran István elmondta, hogy a rendőrség vizsgálata alátámasztotta, hogy a Katonai Hírszerzés gazdasági bűncselekményeket követ el. „Más körökből is kaptunk jelzéseket, például az Állami Számvevőszék (NKÚ) is felfigyelt a Katonai Hírszerzés túlárazott közbeszerzései eljárásaira” – mondta Hamran István hozzátéve, hogy nemcsak a rendőrséget, hanem a számvevőszék munkatársait is gátolták az ügy részleteinek kivizsgálásában, nem működtek együtt a hatóságokkal.

Akadályozták a nyomozást

„Kimondottan gátolták az Állami Számvevőszéket a Katonai Hírszerzés ellenőrzésében. Az NKÚ úgy zárta le a vizsgálatát, hogy nem győződött meg arról, hogy a Katonai Hírszerzés hatékonyan használja fel az állami költségvetésből kapott pénzeket” – mondta a rendőrfőkapitány. Az NKÚ ezért az ellenőrzése során feltárt információkat továbbította a rendőrségnek.

Ezt követően a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség vette át az ügyet, és arra a megállapításra jutott, hogy a hírszerzés és a belügyminisztérium belső ellenőrző mechanizmusai nem működnek, erről pedig a parlamentet is tájékoztatta.

A túlárazott közbeszerzési eljárások védelmi berendezésekre vonatkoztak, a machinációkat a 2013–2020-as időszakban követték el, vagyis Martin Glváč (Smer) és Peetr Gajdoš (SNS) védelmi miniszterek idejében. Hamran István szerint máig több mint 74 millió eurós kárt okoztak az államnak, ez az összeg azonban még feljebb kúszhat, a vizsgálatot ugyanis folytatja a rendőrség.

A ma reggeli razzia során a rendőrség tizenhét személyt vett őrizetbe, tizennégy személy ellen eljárást indítottak. Három személy külföldön tartózkodik, ők gyanúsítottak. A házkutatás és egyéb helyiségek átvizsgálása még tart.

Amit a rendőrség lefoglalt. Fotó – TASR

A rendőrfőkapitány hangsúlyozta, hogy az akciónak semmi köze az előrehozott választáshoz, mivel az üggyel 2022. augusztus 19-én kezdtek el foglalkozni, 2023. március 8-án pedig öt házkutatást tartottak, négy személyt vettek akkor őrizetbe, kihallgatásukat követően pedig szabadon engedték őket. Az akció részeként lakásokat, befektetési aranyat, egy üveg limitált kiadású, 26 ezer eurós whiskyt és a gyanúsítottak számláin lévő pénzt foglaltak le, amelyek közül az egyiken akár hatmillió is lehetett. Mintegy száz számlát világítottak át az akció során. A több ezer oldalas ügyiratból közel ezer oldal titkosított. 25 tanú tett vallomást az ügyben, volt kihallgatás, melyre csak júliusban került sor.

Minden titkos

A Katonai Hírszerzést nyilvános forrásokból származó adatokból nem lehet ellenőrizni. Nem hozza ugyanis nyilvánosságra, hogy mit vásárol a közbeszerzési eljárás során, ezért nem lehet megtudni azt sem, hogy milyen machinációkról lehet szó. De a katonai hírszerzés például drága informatikai rendszereket vásárol.

Nem nyilvános az alkalmazottainak száma sem, akár több száz emberről lehet szó. A szolgálatot jelenleg Róbert Klešťinec tábornok vezeti, aki még Jaroslav Naď (akkor OĽaNO, ma Demokrati) védelmi miniszter alatt foglalta el a posztot. Naď minisztersége idején vizsgálat indult a szolgálat vagyonával kapcsolatos állítólagos machinációk ügyében.

Ondrej Repa, speciális ügyész szerint az ügy több mint hét évre visszanyúló szerződéseket érint. A védelmi minisztérium egy közvetítőn keresztül több mint 200 millió euróért vásárolt külföldi cégektől, de a közvetítő sokkal kevesebbért, talán csak az összeg feléért vásárolt.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hamran István

NAKA

Titkosszolgálatok

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak