Napunk

Napunk newsfilter: Pofán váglak! Elszabadult a kampány

Jozef Pročko a mai sajtótájékoztatón. Fotó - FB OĽaNO
Jozef Pročko a mai sajtótájékoztatón. Fotó – FB OĽaNO

1. Az erőszak ellen. 2. Elloptak 74 millió euró közpénzt, 26 ezerért vettek egy üveg skót whiskyt. 3. Szia, menekült! Gyere, kampányoljunk!

Már csak pár óra maradt! Kapcsolódj be közösségi finanszírozási akciónkba, hogy a Napunk 2024-ben is a szlovákiai magyarok hangja lehessen! Minden adományt köszönünk.

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Az erőszak ellen

A kampányban megjelent a nyers, fizikai erőszak és az ököljog. Az erőszakot nem lehet karanténba zárni, a képviselőjelöltek nem fogják egymás közt ez lemeccselni, hanem átterjed az egész társadalomra. Egy szóbeli megnyilvánulásra, egy nem tetsző öltözékre, egy zászlóra, egy mosolyra stb. ütés lesz a válasz.

Az elkövető keze automatikusan ökölbe szorul, és abban a hiszemben, hogy ez az adekvát válasz, odacsap.

És a polarizált, felhevült, megvadult tömeg nem fogja kiengedni a gőzt szeptember 30-án, a választások napján. Felébred és új célpontot keres.

Jozef Pročko, az OĽaNO parlamenti képviselője nyakrögzítő gallérban jelent meg a mai sajtótájékoztatón. A politikust hétfőn Losoncon támadták meg, először tojással dobálták meg, majd megütötték. Pročko feljelentést tett.

A sajtótájékoztatón a párt másik két politikusa, Peter Pollák és Viliam Tankó az egyre gyakrabban előforduló támadásokról panaszkodott: nem csak verbális, de fizikai támadások áldozatai vagyunk, mégpedig a roma származásunk miatt, mondta Pollák.

Paraziták. Losoncon tegnap a párt roma jelöltjei kampányoltak, őket támogatta jelenlétével Pročko. Ismeretlenek zavarták meg a rendezvényt, akik azt kiabálták a cigányoknak, hogy paraziták, és végül Pročkót bántalmazták fizikailag, háromszor ütötték meg. Az OĽaNO politikusai a Republikát és a Smert vádolják az elharapódzó erőszakért.

Az első komolyabb incidens Matovič, Kaliňák és Glück nevéhez fűződik. Átléptek egy határvonalat, élő közvetítésben zúdították rá az emberekre torz jellemüket. Kiengedtek valamit a palackból, amit nem lett volna szabad, amit nem lehet visszazárni, és egy idő után kontrollálni sem. Az erőszak tobzódása ez a kampány.

Az elhíresült eset óta újabb verekedésre is sor került. Tomáš Holkovič, az OĽaNO képviselőjelöltje kampányolás közben kétszer arcon ütött egy férfit Pozsonyban a múlt hétvégén. A lista 44. helyén álló jelölt az eset után visszalépett.

A politikusok azt kérik, ne azt figyeljétek, amit mondok, hanem a kezemet. Nézzétek, mekkorát ütök. Erőszakmentesen megállíthatjuk őket. Mindenki egy szavazattal.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hamran István

Menekültek

NAKA

Napunk newsfilter

OĽaNO

Robert Fico

Szövetség

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak