Napunk

Ukrán gabona: a lengyeleknél forró kampánytéma, a magyarok végre nem egyedül harcolnak Brüsszellel, Kijev perelne

Illusztrációs TASR-felvétel
Illusztrációs TASR-felvétel

Magyarország és Lengyelország nemcsak meghosszabbította, hanem más termékekre is kiterjesztette az ukrán mezőgazdasági importtilalmat, Szlovákia maradt a négy eddigi termék behozatali tilalmánál. Bulgária még örülne is az olcsó ukrán gabonának, a románok egyelőre kivárnak.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Ukrajna beperli Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát a Kereskedelmi Világszervezetnél, amiért ezek az országok saját hatáskörben meghosszabbították az ukrán gabona behozatali tilalmát – derül ki abból az interjúból, amit Tarasz Kacska, Ukrajna gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettese adott a Politicónak.

Még májusban egyezett meg Lengyelország, Szlovákia, Magyarország és Bulgária az Európai Bizottsággal arról, hogy ezek az országok betilthatják az ukrán gabona és növényi olaj importját, az egyezséghez Románia is csatlakozott. Az ok a saját mezőgazdaságuk védelme volt az olcsó ukrán mezőgazdasági termékekkel szemben. A tiltás nem érintette a tranzitot, vagyis az ukrán gabonát át lehetett szállítani ezen országok területén.

Szlovákiában a közhangulat azért is vált ellenségessé az ukrán gabonával szemben, mert még tavasszal felmerült, hogy az káros lehet az egészségre: a gútai malomnak 1500 tonna ukrán gabonát kellett megsemmisítenie, mert abban egy az EU-ban már betiltott vegyszer meghaladta a megengedett határértéket. Ezen az egy – mint utólag kiderült, túldramatizált – eseten kívül azonban máshol az EU-ban nem merült fel, hogy az ukrán gabona káros lenne az egészségre. Mindenesetre a szlovák gazdasági minisztérium is betiltotta az ukrán gabona hazai tárolását és feldolgozását, de a cél sokkal inkább a hazai mezőgazdaság védelme volt.

Ezt már korábban Lengyelország és Magyarország is meglépte, az EU az ilyen egyoldalú tiltásokat megakadályozandó ment bele, hogy legyen közös fellépés, és a különutaskodó közép-kelet-európai országok kapjanak közös kivételt és átmenetileg összehangoltan tilthassák az ukrán gabona importját.

Ezt az intézkedést nem hosszabbította meg múlt héten az Európai Bizottság: péntek óta már az említett öt országnak, köztük Szlovákiának sem szabadna tiltania az ukrán gabona importját. Lengyelország, Magyarország és Szlovákia azonban nem értenek ezzel egyet, és tulajdonképpen visszatértek az eredeti állapothoz: újra saját hatáskörben tiltják az ukrán gabona behozatalát, Bulgária és Románia azonban ezúttal nem csatlakozott hozzájuk.

Ukrajna már a májusi közös importtilalmat is bírálta, és most, hogy a lengyelek, a szlovákok és a magyarok az Európai Bizottsággal is szembe mennek, bejelentették, hogy a Kereskedelmi Világszervezet elé viszik az ügyet.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Bulgária

Lengyelország

Magyarország

Mezőgazdaság

Orosz–ukrán háború

Románia

Szlovákia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak