Napunk

Egyre kevesebb vizünk van, viszont egyre több medencénk. Politikusokat kérdeztünk, hogyan oldanák meg ezt a problémát

A gútori Riviéra lakónegyed, amely az ország legnagyobb ivóvízkészlete fölött épült meg pár éve. Fotó N - Tomáš Grečko
A gútori Riviéra lakónegyed, amely az ország legnagyobb ivóvízkészlete fölött épült meg pár éve. Fotó N – Tomáš Grečko

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Szlovákiában egyre rosszabb lesz a helyzet a vízellátás terén, figyelmeztetnek a szakértők. Minden új háztartással új vízcsapokat, zuhanyozókat és mosógépeket helyeznek üzembe. Az új kutak elszívják a közös földalatti vizeket, ebből azonban a csapadék mennyiségének csökkenése miatt egyre kevesebb van.

Annak érdekében, hogy bebiztosítsák a vízellátást, a háztulajdonosok egyre mélyebben fúrnak kutakat, mindezt pedig bejelentés nélkül, ami még tovább rontja a helyzetet. És arról sem szabad megfeledkezni, hogy minél nagyobb a szárazság, annál több vízre van szükségük a gazdáknak is.

Az eredmény pedig az, hogy nyáron már ott is vízhiány van, ahol ezzel még évtizedekig nem számoltak.

A megmaradt ivóvízforrások ezért egyre értékesebbek. De még ezeket sem vagyunk képesek megvédeni. Ezt Szlovákia legnagyobb ivóvízkészletének példája mutatja, amely három millió embert is képes lenne ellátni vízzel. A hivatalnokok már nyolc éve ülnek ezen az ügyön, de még ma sincs megfelelő oltalom alatt.

A cikkben elmagyarázzuk, mi befolyásolja jelenleg leginkább azt, hogy fog-e víz folyni otthon a csapból. Összegezzük a politikai pártok között végzett kutatást: hogyan akarják megoldani ezt a problémát.

A somorjai vízkészlet fölött található kutak területét kutyával őrzik. Fotó N – Tomáš Grečko

Miért nem elég Robert Fico alkotmányos védelme

A víz alkotmányos védelmét az egypárti Fico-kormány hagyta jóvá 2014-ben. „A víz védelméhez úgy kell hozzáállnunk, hogy soha ne kelljen attól félnünk, hogy elfogy, hanem éppen ellenkezőleg, hogy bebiztosítsuk az elegendő mennyiségét a következő generációk számára” – hangsúlyozta Fico.

Az alkotmányos törvény azonban csak a víz exportálását szabályozza, noha az igazi ellenség nem a határ mögött leselkedik rá.

Azt, hogy mi fenyegeti leginkább az ivóvizet, alább láthatjuk a Gútor (Hamuliakovo) község felett készült műholdas felvételeken.

Két olyan területről van szó, amelyek Szlovákia legnagyobb ivóvízkészletei – röviden somorjai vízforrásnak hívják, noha Somorja, Gútor és más szomszédos települések között terül el. A vízgazdászok úgy tervezték, hogy a jövőben innen fogják ellátni vízzel Nyugat- és Közép-Szlovákia lakosait.

Alena Trančíková ivóvízszakértő erről a vízforrásról azt nyilatkozta, hogy „nagyobb kincs, mint a Tátra”.

A régebbi képek 2015-ben készültek, tehát egy évvel a vízvédelmi alkotmányos törvény elfogadása után, az újabb képek pedig 2022-ben ugyanazon a helyen.

Műholdas felvételek: Gútor lakónegyedei 2015-ben és 2022-ben

A vízkészlet fölött újabb „építési pokol” van készülőben 

„Jól érezzük magunkat ezen a környéken” – mondja egy középkorú nő, akivel az utcán találkoztunk Gútor lakónegyedében. Ez a negyed néhány évvel ezelőtt még nem volt itt. Az új házakon kívül, a régiek mellett medencék is épültek, noha a nő azt mondja, kutakat ásni tilos. „Én is szeretnék medencét, de nem lehet”.

Sokan úgy vélik, hogy ha a vizet nem a községi vízvezetékből engedik, hanem a saját kútjukból szivattyúzzák, akkor az nem számít vízpazarlásnak. Az ivóvízkészletek közelében lévő kutak

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Globális felmelegedés

Ivóvíz

Klímaváltozás

Környezetvédelem

Somorja

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak