Napunk

Richard Sulík: A magyar pártok bebizonyították, hogy impotensek

Richard Sulík. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Richard Sulík. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Orbán Viktort meg kell dicsérni, amiért nem akarja beengedni a migránsokat Magyarországra, állítja az SaS elnöke.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Richard Sulík pártja, a Szabadság és Szolidaritás a veszélyzónában van a szeptember 30-i választás előtt, támogatottsága a bejutási küszöb környékén mozog. Sulíkék magyar szavazatokra is számítanak: az SaS listáján indul Ravasz Ábel korábbi hidas politikus, és a pártnak kisebbségi programja is van. Sulíkot ezért választási interjúnkban a magyar–szlovák kapcsolatokról és kisebbségi témákról faggattuk.

Interjúnkból kiderül,

  • biztonsági fenyegetésnek tartja-e Orbán Viktort;
  • ki számára a legmegbízhatóbb külföldi politikus;
  • mit gondol a szlovákiai magyar politikusokról;
  • mit kezdene a kettős állampolgársággal.

A szlovák–magyar kapcsolatok nagy teret kapnak a szlovákiai belpolitikában és a választási kampányban az utóbbi hónapokban, az illegális migráció vagy épp Orbán Viktor egyes kijelentései miatt. Hogyan értékelné a jelenlegi szlovák–magyar kapcsolatokat? Javultak vagy romlottak a legutóbbi szlovákiai parlamenti választás óta?

Úgy gondolom, hogy összességében jók a szlovák–magyar kapcsolatok, és nem változtak jelentős mértékben. Az, hogy időnként vannak valamiféle kirohanások, az engem nem irritál különösebben. Amikor például Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, akivel egyébként nekem jó a viszonyom, szükségesnek érezte kommentálni a volt rendőrfőkapitány, Gašpar szabadon engedését, inkább hallgathatott volna.

Azt nem tudom, hogyan volt pontosan az embercsempészek ügye, akik közül állítólag 1400-at szabadon engedtek, nem ismerem ennek a hátterét. Amikor viszont ez nincs elégségesen megindokolva és megmagyarázva, miközben közvetetten bennünket is érint, az különféle félreértésekhez vezet, és lehetőséget ad a konspirálásra. Ha a magyar fél ezt jobban megmagyarázta volna, kevesebb összeesküvés-elmélet keletkezett volna körülötte.

Fotó N – Tomáš Benedikovič

Az önök jelöltje, Mária Kolíková azt mondta a Denník N vitáján, hogy szerinte Orbán Viktor ezzel akar segíteni Robert Ficónak. Ön szerint ez nincs így?

Lehet, hogy így van, de én óvatos vagyok az ilyen értékelésekkel. Megvan a véleményem a dologról, de nem hiszem, hogy jót tesz a vitának, ha egy parlamenti párt elnökeként ilyen vélekedéseknek vagy feltételezéseknek, bizonyíték nélküli vádaknak fogok hangot adni.

A magyar kormány részéről viszont megfigyelhető valamiféle rendszeresség abban, ahogy kommentálják a szlovákiai belpolitikát, Robert Fico pedig rendszeresen megjelenik a magyarországi közmédiában. Ez nem zavarja önt?

Nem. Én is szerepeltem a német közszolgálati médiában. Ha meghívják oda, van valami okuk rá, ebben nem keresnék semmilyen drámát.

Néhány éve még védelmébe vette Orbán Viktor politikáját a migráció terén, főként abból a szempontból, hogy Orbán nem akarja beengedni a migránsokat Magyarország területére.

Jól teszi,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Bugár Béla

Csáky Pál

Forró Krisztián

Gyimesi György

Migráció

Orbán Viktor

Rastislav Káčer

Richard Sulík

SaS

Sólymos László

Választások 2023

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak