Napunk

Mit tehet Fico a választások után, miután már Kaliňák megjárta a börtönt?

Reprofotó RTVS/MPhilms, Expremiéri dokumentumfilm-ciklus.
Reprofotó RTVS/MPhilms, Expremiéri dokumentumfilm-ciklus.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A Smer nem árul el semmit arról, hogy a választások után mit tervez a rendőrség által vizsgált ügyekkel. A vadászházban lehallgatott beszélgetésben bosszúról és a Speciális Büntetőbíróság megszüntetéséről volt szó. Megnéztük, hogy Robert Fico hogyan tudja megakadályozni a korrupciós ügyek kivizsgálását. Komoly beavatkozásokhoz elég 76 szavazat.

Robert Fico az osztályteremben áll a tábla előtt, amelyre fel kell írnia az öt legfontosabb dolgot, amit az iskolában tanult. Kiigazítja a kiosztott feladatot, azt mondja, ír öt olyan szót, ami fiatal kora óta irányítja az életét, és amik segítségével mindig elérte, amit akart.

„A türelem vörös rózsát terem” – emeli ki krétával, és hozzáadja az RF kezdőbetűket.

Miért éppen ez? – kérdezi Lucia Kašová rendező a Smer elnökétől az Expremiéri című dokumentumfilm-sorozat forgatása közben.

„Mert kipróbáltam az életem során. Amikor az ember türelmes, és mindent belead egy projektbe vagy egy cél elérésébe, akkor a türelem elemi szintű szorgalommal és felkészültséggel társulva mindig meghozza a vörös rózsát” – magyarázta neki Fico 2018 nyarán, amikor a Smer kormányzott, de már Peter Pellegrini volt a miniszterelnök, aki most a Hlas színeiben indul a választáson.

Fico hitvallása a kivizsgált korrupciós ügyek esetében is bevált. Türelmesen ismételgette a nyilvánosság előtt, mennyire manipulálták azokat, mígnem sikerült meggyőznie az emberek nagy részét, hogy ez így van, annak ellenére, hogy az eddigi bizonyítékok szerint nem kitalált ügyekről van szó, és a Smer-korszak több mint 40 bűnözőjét már el is elítélték.

Ezzel párhuzamosan a Smer visszaszerezte a választóit, és  a közvélemény-kutatások szerint több mint 20 százalékos támogatottsággal esélyes a választások megnyerésére. Több mint három év után így újra hatalomra kerülhet a párt, Fico pedig negyedszer ülhet a miniszterelnöki székbe.

Robert Fico az Expremiéri című dokumentumfilmben. Fotó RTVS/MPhilms, Expremiéri dokumentumfilm-ciklus

76 szavazat elég ahhoz, hogy beavatkozhasson

Ha kormányt fog alakítani, az egyik alapvető kérdés az lesz, hogy mit tesz a jogállamiság területén – hogyan fog fellépni a rendőrséggel, az ügyészséggel és a bíróságokkal szemben, akiket hónapok óta fenyeget a politikailag kényes ügyek miatt. Szabaddá tett kezeik 2020 őszén váltak Fico érdeklődésének tárgyává, amikor Igor Matovič kormánya idején sor került az első letartóztatási hullámra, és megindult a korrupció gyanúja miatti nagyszabású nyomozás a legmagasabb szinteken.

Megnéztük az elméleti lehetőségeket, mit tehet Fico, ha meg akarja védeni magát és a hozzá közel állókat, hogy ne nyomozzanak ellenük, ne kerüljenek bíróságra. A beavatkozásokhoz még 90 szavazatos alkotmányos többség sem kell.

Ha sikerül létrehozni egy koalíciót, a legkomolyabb beavatkozáshoz – a speciális ügyészség és bíróság megszüntetéséhez – is elegendő 76 képviselő.

Ilyen lépést említett Robert Kaliňák volt belügyminiszter 2021 nyarának végén a vadászházban lehallgatott beszélgetés során Miroslav Bödör, a Smerhez közel álló oligarcha jelenlétében. A nyaralóban Fico pedig azt elemezte, hogyan fog bosszút állni.

A házikóról készült rendőrségi felvételen Robert Fic, az ülő ügyvéd, Marek Paru és Miroslav Bödör látható. Fotó – Aktuality.sk

Fico: „A bosszúnak mind a minőség, mind az intelligencia tekintetében megfelelőnek kell lennie”

„Srácok, mindenre készen állok, és szeretném elmondani nektek, hogy annak ellenére, hogy rettenetesen túlterhelt vagyok, sok a tennivalóm, mert reggeltől estig húzom az igát mindenki helyett, a bosszúból tíz százalékot megtartok. Mert engem is szörnyen bántanak, a családomat” – mondta Fico a lehallgatás átiratában.

Mikor ezeket a találkozókat tartotta Fico és csapata, a volt rendőrfőkapitány, a Smer jelenlegi jelöltje, Tibor Gašpar és Bödör fia, Norbert őrizetben voltak.

Gašpar fia, Pavol Gašpar ügyvéd azt válaszolta Ficónak a nyaralóban, hogy az ő bosszúja 110 százalékos lesz.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Jogállamiság

Maroš Žilinka

Robert Fico

Robert Kaliňák

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak