Napunk

Napunk newsfilter: Így farag politikai bunkósbotot Orbán Viktor a családból

Fotó - MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó – MTI/Koszticsák Szilárd

1. Az orbáni családideál messze áll a valóságtól. 2. Szlovákiának szüksége van pszichoterápiára. 3. Szijjártó Péter megint odacsapott.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

 

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Az orbáni családideál messze áll a valóságtól

Ha valamit rosszul csinálsz, még véletlenül se ismerd be, hogy rosszul csinálod. Inkább játszd el, hogy te értesz hozzá a legjobban, és vádolj meg mindenkit szabotázzsal. Nagyjából ez volt a funkciója a budapesti Demográfiai Csúcsnak, ahol egy szakmai konferencia csilli-villi cukorkapapírjába csomagolták be a liberálisok és a Nyugat, valamint az LMBTQ-emberek ekézését Orbán Viktorék.

Pedig lehetett volna ez másként is. Az elöregedő Európa és a népességfogyás ugyanis valóban nagyon fontos probléma, ráadásul olyan, amelyre a szakértőknek sincs válaszuk. S egy szakmai konferencián nyugodt szívvel lehetett volna beszélni például arról is, hogy egyes országokban milyen gazdasági vagy társadalmi tényezők alapozzák meg a gyermekvállalást a fiataloknál, milyen környezetben működnek jól a családtámogatási modellek, vagy épp melyek azok a területek, ahol rendet kell tenni ahhoz, hogy alkalmazhatóak legyenek.

Botlengetés. Ehelyett azonban egész mást kapott az arcába a nagyérdemű. Egy szép nagy politikai bunkósbotot, amelyet egymás után lengettek meg a pódiumra lépő szónokok. Hogy aztán Orbán Viktor kimondja a végső megfejtést: mindenről a libsik tehetnek.

Ennyi erővel vissza sem kellett volna fogniuk magukat a résztvevőknek: Jordan B. Peterson, a Kanadából importált megmondóember például teljesen nyugodtan felrángathatott volna magával egy huszonéves lányt a színpadra, hogy aztán ordítozva vonja őt kérdőre, miért nem szül. Novák Katalin és Giorgia Meloni kiskosztüm helyett katonai gyakorlóban is bemutathatta volna a “szabadságharcos család” ideáját, Orbán Viktor pedig élőben demonstrálhatta volna, hogyan kell félretolni egy liberálist.

Kényszercsalád. Ordítozással, fenyegetőzéssel nem lehet családokat létrehozni. A család ugyanis nemcsak vérségi, vagy gazdasági közösség – hanem szeretetközösség. Amíg az alapvető politikai paradigma az, hogy a család azért fontos, mert a gazdaság és a fogyasztás motorja a társadalomban, addig épp a család 21. századi csodájának lényege veszik el.

A politikusoknak egyetlen feladatuk lehet ebben az egészben, és ez nem az, hogy habzó szájjal, militáns hangnemben küldjék el szülni a nőket, vagy hogy kitömjék a zsebüket rengeteg pénzzel. Hanem az, hogy megteremtsék a család létezésének alapfeltételeit a társadalomban. A boldogságot és a szeretetet nem lehet erőszakkal vagy korrumpálással létrehozni.

A családalapítás és a gyermeknevelés ugyanis

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyarország

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Robert Fico

Szijjártó Péter

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak