Napunk

Melyik covid-variáns terjed jelenleg? Karanténban kell maradnom, ha pozitív a tesztem? (kérdések és válaszok)

Midjourney
Midjourney

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Világszerte és Szlovákiában is nő a koronavírus-fertőzött személyek száma. A kórházakban egyre több a fertőzött, Szlovákiában jelenleg 82 páciens igényel kórházi ellátást. Nagyjából egy év után megérkezett az újabb járványhullám, a Covid-19 új variánsa már világszerte terjed.

Ebben a cikkben a betegség kezelésével, a karanténnal, és a várható járványhullámmal kapcsolatos kérdéseket válaszoljuk meg.

Lesz Szlovákiában őszi járványhullám?

Nagy valószínűséggel igen, mivel jelenleg Szlovákiában is nő az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Az egészségügyi minisztérium azonban úgy véli, hogy ennek nem lesz különösebb hatása a betegellátásra.

„Újabb járványhullám előtt állunk, mivel megjelent az omikron variáns alvariánsa (EG.5 vagy Eris). Ez valamivel fertőzőbb, és azok is könnyebben elkaphatják, akik már korábban átestek a betegségen“ – mondja Peter Sabaka, a Kramáre kórház infektológusa.

Sabaka szerint az újabb járványhullám kialakulását elősegíti az időjárás változása, valamint az, hogy az emberek hazatérnek a nyári vakációról, a gyerekek pedig újra látogatják az óvodákat és az iskolákat.

Melyek az aktuálisan terjedő variánsok?

Nincs egyetlen domináns variáns. Szlovákiában jelenleg főként az XBB és az XBB.1.5 nevet viselő variánsok jelenlétét mutatják ki leggyakrabban a koronavírus-tesztek, mondta Ján Mikas tisztifőorvos. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint csökken az XBB alvariánsainak aránya, míg az EG.5 variáns aránya növekszik (ez a variáns teszi ki a globálisan regisztrált esetek harmadát). Emellett megjelent a BA.2.86 nevet viselő új variáns is.

„Jelenleg egyik variáns miatt sem kell különösebben aggódni“ – véli Tomáš Szemes molekuláris biológiával foglalkozó szakember, genetikus.

Nem valószínű, hogy a szóban forgó variánsok közül bármelyik jelentősen rosszabbra fordítaná a helyzetet. Meaghan Kall brit epidemiológus szerint az új változatoknak sok akadályt kell leküzdeniük ahhoz, hogy elérjék a céljukat. Terjedésük ezért egyáltalán nem hasonlítható össze azzal, ahogy korábban az alfa, a delta és az omikron variánsok terjedtek.

Előfordulhat, hogy újabb országos korlátozásokra kerül sor?

Nem valószínű. „Jelenleg nem is mérlegeljük az országos korlátozások lehetőségét“ – mondta Mikas. Az efféle intézkedésekre Sabaka szerint sem lesz szükség. Úgy véli, ennek két oka is van.

Az egyik ok, hogy a jelenleg elterjedt változat, ami az omikron „utódja“, viszonylag alacsony virulenciával rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy kevésbé képes olyan mértékű súlyos megbetegedést előidézni, mint az omikron előtti variánsok.

A másik ok pedig, hogy a legtöbben megkapták a védőoltást, átestek a betegségen, esetleg mindkét tényező érvényes, ennek köszönhetően a fertőzöttek könnyebben át tudnak esni a megbetegedésen, mivel az immunrendszerük megvédi őket a tüdőgyulladás kialakulásától.

„Azok az emberek a leginkább veszélyeztetettek, akiknek gyenge az immunrendszere, idősek, krónikus betegségben szenvedők, cukor- vagy szívbetegek. Őket is tudjuk azonban kezelni gyógyszerekkel, ilyen szer például a Paxlovid“ – mondja Sabaka.

Elképzelhető, hogy ismét egész iskolákat kell bezárni?

Mindenkit érintő iskolabezárás nem lesz, de a tisztifőorvos szerint elképzelhető,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Koronavírus

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak