Napunk

Öt kérdés, amin a magyar parlamenti képviselet múlhat

Forró Krisztián, Sólymos László és Simon Zsolt. Fotók – Vladimír Šimíček és Tomáš Benedikovič
Forró Krisztián, Sólymos László és Simon Zsolt. Fotók – Vladimír Šimíček és Tomáš Benedikovič

Két héttel a választások előtt még nem kizárt, hogy lesz magyar parlamenti képviselet. Állhatnának viszont sokkal jobban is a magyar pártok. Vélemény.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Két héttel a választási kampány vége előtt a magyar érdekeltségű pártok nem állnak jól. Idén még egyszer sem mérte egyik mérvadó ügynökség (a legmegbízhatóbbnak tartott Focus, Ipsos és AKO) sem a parlamenti küszöb fölé sem a Szövetséget, sem a Dzurindáékkal együtt induló Hidat, sem a Magyar Fórumot. Lehetetlen pontosan megmondani, visszafordítható-e a három párt lecsúszása, de a történelmi példák azt mutatják, ilyen röviddel a választás előtt már nem szokott sikerülni ekkora hátrány ledolgozása.

A bizonytalanok tábora ugyanakkor jelentős, és könnyen lehet, hogy ők döntik el a választást. A szlovákiai magyar választók közül is sokan a következő két hétben fognak dönteni. A személyes szimpátiákon túl vannak olyan konkrét kérdések, amelyek befolyásolhatják, hogy a magyar pártok mennyi bizonytalant tudnak megszólítani.

Összegyűjtöttünk öt olyan kérdést, amely döntő lehet. Ezek a kérdések részben értékrendiek, arról is szólnak ugyanakkor, mennyire tekinthetőek hitelesnek, megbízhatónak, illetve hatékonynak az egyes pártok.

1. Fico vagy nem Fico?

Ez a választás fő kérdése. A választók tudni akarják, szavazatukkal egy újabb Fico-kormányt fognak-e erősíteni. A Progresszív Szlovákia erejét jelenleg leginkább épp az adja, hogy ők lettek Fico legfőbb kihívói.

A Szövetség hivatalosan kizárta a Smerrel való együttműködést. Gyimesi György, a párt kampányának egyik leginkább előtérben lévő arca ugyanakkor nyilvánosan beszél arról, hogy nem szabadna visszautasítani Ficóék meghívását egy koalíciós tárgyalásra. Nehéz tehát kategorikusan kizárni, hogy a Szövetség parlamentbe kerülése esetén a Smer partnereként folytatná, ha érdekes ajánlatot kapna. Ez pedig elbizonytalaníthatja azokat a szavazókat, akik ellenzik Fico visszatérését. A Szövetség állásfoglalása ebben a kérdésben nem egyértelmű.

Azt, hogy a Mikuláš Dzurinda vezette Modrí, Most–Híd összefogna a választások után Ficóval, nehéz elképzelni. A Híd politikusai ugyanakkor kormányoztak már a Smerrel annak ellenére, hogy a 2016-os választási kampányukban egy Smer nélküli kormányt emlegettek. A Híd esetében tehát ez a múltbeli tapasztalat bizonytalaníthatja el a választókat.

A Magyar Fórum esete a legegyszerűbb: a pártot vezető Simon Zsolt 2016-ban kilépett a Hídból, amikor az összefogott Ficóval. Simon jelenleg egyebek mellett épp a Ficóval szembeni ellenállásra építi a kampányát. Más kérdés, hogy ez az üzenet nem bizonyult elégségesnek, hogy a párt támogatottságát jelentősen növeljék.

2. Nyugat vagy Kelet?

A választás másik fontos kérdése, megváltozik-e Szlovákia geopolitikai irányultsága, vagyis továbbra is kitartunk-e a nyugati szövetségesek mellett, vagy Oroszország és Kína felé fordulunk. Az ukrajnai háború ezt a kérdést még inkább kiélezte: a Nyugat melletti kiállás ma együtt jár az Ukrajna melletti kiállással, mivel Ukrajna veresége megrendítheti a nyugati demokráciák biztonságát is.

A Szövetség ebben a kérdésben

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Híd

Magyar Fórum

Magyar Szövetség

Modrí

Smer

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak