Napunk

Matovič egy mellbe rúgással érkezett meg a kampányfinisbe – a politikai szereplők kiakadtak

Igor Matovič és Robert Kaliňák egymásnak estek. Fotó - Denník N
Igor Matovič és Robert Kaliňák egymásnak estek. Fotó – Denník N

Összeverekedett Igor Matovič, az OĽaNO elnöke és Robert Kaliňák, az ütlegelésbe a Smer egy másik, kevésbé ismert politikusa is beszállt. Tették ezt a kormányhivatal előtt, a Smer élőben közvetített sajtótájékoztatója hátterében.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Cikkünk folyamatosan frissül a politikai szereplők reakcióival

A Smer a kormányhivatal előtt a menekültválság témájában tartott sajtótájékoztatót. Robert Fico és pártja napok óta kampánytémának használja az illegális bevándorlók megnövekedett számát. A mai kormányülés előtt ismét fel akarta szólítani a kormányt, hogy zárja le Szlovákia határait az illegális bevándorlók előtt.

Ekkor tűnt fel Igor Matovič, aki leparkolta autóját a járdán, és minimum négy hangszórón keresztül vulgáris szavak kíséretében arról beszélt, hogy Robert Fico és kormánya volt az, aki 2018-ban átültette azt a törvénymódosítást, melynek értelmében a rendőrség most köteles igazolást kiadni az ország területén tartózkodó illegális menekülteknek.

Az OĽaNO elnökét előbb Ján Mažgút, a párt szóvivője, aki szintén szerepel a választási listán, igyekezett megállítani. Megpróbálta kitépni a hangszórók kábelét. Ezt követően lépett az autóhoz Robert Kaliňák. Miután Matovič kinyitotta az ajtót, Kaliňák megpróbálta elvenni tőle a mikrofont, és a két politikus dulakodni kezdett. Matovič az autóban ülve mellkason rúgta Robert Kaliňákot, közben pedig maffiózónak nevezte. Az 53. helyről induló Richard Glück is igyekezett leállítani Matovičot, ököllel két alkalommal is arcon vágta az OĽaNO elnökét.

A verekedésbe Marián Saloň, a Smer képviselője is bekapcsolódott, ő kitépte a mikrofont Matovič kezéből. Glück már a közösségi profilján is eldicsekedett a reggeli verekedéssel. „Ez tőlem Matovičnak minden szlováktól, akinek tönkretette az életét” – írta egy, az ütéseiről készült rövid videófelvétel alá.

„Korrupt tolvajok, tönkretettétek Szlovákiát. 200 ezer embernek kellett elhagynia Szlovákiát. Megöltétek Jánt és Martinát. Hogy nem szégyellitek magatokat” – folytatta Matovič, miután a helyszínen tartózkodó két városi rendőr megpróbált véget vetni az incidensnek. A rendőrök előbb a smeres politikusokat távolították el az autó közeléből, majd többször felszólították Matovičot, hogy hagyja el a helyszínt. Ezt csak a harmadik felszólítás után tette meg, de ennek ellenére folytatta a megafonba kiabálást.

Az egész incidenst számos kamera rögzítette, köztük az OĽaNO kamerái az autón belül és kívül is. Matovič reggeli akciójáról a mozgalom egy hétperces videót tett közzé, melyet délig már több mint 215 ezren láttak, ráadásul a tévés stábok is rögzítették a verekedést, sőt, a hírtévé élőben közvetítette Fico sajtóját, illetve az egész incidenst.

Kaliňák a közrendre akart felügyelni, de sokan felháborodtak

A konfliktus után Kaliňák azt mondta, hogy „teljesen törvényes módon járt el, és nagyfokú türelmet tanúsított” a dulakodás során. „A közrendet akartuk helyreállítani, meg akartuk akadályozni azt, aki bűncselekményt követ el, majdnem elütött néhány embert a járdán. Megszegi a törvényt, mert úgy gondolja, megteheti. Amikor odamész, hogy felhívd rá a figyelmet, megtámad” – mondta Kaliňák.

A konfliktusra számos párt reagált, elsők között a volt miniszterelnök és a Modrí–Híd vezetője, Mikuláš Dzurinda.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

OĽaNO

Robert Kaliňák

Smer

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak