Napunk

Napunk newsfilter: Matovič és Kaliňák balhéja volt eddig a kampány legerősebb pillanata, egyben a legnagyobb blamázs is

Shooty
Shooty

1. A verekedő politikusoknál Szlovákia jobbat érdemel. 2. Čaputovának elege lett Fico támadásaiból, beperelte. 3. A présember felemelte a piros lapot Orbánéknak.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

https://open.spotify.com/episode/45UwECHUQDDsRnwFyEwe1s

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. A verekedő politikusoknál Szlovákia jobbat érdemel

Pár napja arról beszélgettünk kollégákkal, hogy a választások tétjéhez képest elég langyos ez a 2023-as kampány. Erre jött ma Igor Matovič, és gondoskodott arról, hogy legyen elég izgalom. De mi nem ilyen izgalomra vágytunk.

A Smer sajtótájékoztatót tartott ma a kormányhivatal előtt. Ficóék a szlovák–magyar határ lezárását követelik a kormánytól, melyet a menekültek tömeges érkezéséért tesznek felelőssé. Egy volt miniszterelnök, Fico sajtótájékoztatóját szakította félbe egy másik volt miniszterelnök, Matovič. A jelenet a szlovákiai politikai kampányok egyik legemlékezetesebb momentuma marad.

Matovič leparkolta hatalmas pick upját a menekültellenes mantráját sokadszor felmondó Fico mellett, és méretes hangszórókból üvöltözni kezdett. Válogatott sértések kíséretében azt vágta a smeresek fejéhez, hogy az ő felelősségük a jelenlegi helyzet a menekültekkel, mert 2018-ban Ficóék kezdeményezték azt a törvénymódosítást, amely arról rendelkezett, hogy a Szlovákiába érkező menekülteknek igazolást kell kiállítani.

Az incidens. Fico nem mozdult el a helyéről, de a párttársai rávetették magukat a provokatőrre. Robert Kaliňák volt belügyminiszter megpróbálta kitépni Matovič kezéből a mikrofont, aki mellkason rúgta az autóba agresszíven behatoló Kaliňákot. Richard Glück, a Smer képviselőjelöltje félig takarásból kétszer keményen megütötte Matovičot, aki az egészet a kocsiból élőben közvetítette a közösségi oldalán.

Ha valaki még nem látta a videót és nem hiszi el, amit eddig olvasott, itt megteheti. Úgy tökéletes az összkép, ha megtekintjük a civakodást egy másik, smeres szemszögből is. Ebből a kameraállásból Ficót és hű párttársait tanulmányozhatjuk, hogyan reagáltak a váratlan helyzetre.

Martin Slosiarik, a Focus-ügynökség igazgatója szerint a mai incidens volt a kampány eddigi legerősebb momentuma. Egy olyan hatásos és megkomponált jelenetet láthattunk, amely sokáig rezonál a választókban. Az igazgató arra emlékeztetett, hogy ha Matovič szavazói között valakiben felmerült volna a kétely, hogy még lehet-e a pártelnökre agent provocateurként számítani, mint régen, akkor ma kapott egy megerősítést, hogy igen.

A sajtótájékoztatón történt összecsapás a Smer szavazóit sem tántorítja el, sőt, ők még elszántabbá válhatnak egy ilyen konfliktus után. A valódi győztesek azonban azok a pártok lehetnek, akik elhatárolódnak az agressziótól, a vulgarizmustól és a fizikai erőszaktól.

Mit üzen szerintünk a mai verekedés az állampolgároknak? Azt, hogy mondjunk nagyon határozott nemet az agresszív politikusokra. Nem drukkolhatunk egyik félnek sem, hogy ő a nagyobb alfahím, mert erősebbet ütött. Nem volt sem vicces, sem szórakoztató az, amit láttunk, inkább ijesztő és félelmetes volt a felvételen az eltorzult politikusok arca és káromkodásuk. Ez a videó nem csak idehaza vált virálissá,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Amerikai Egyesült Államok

David Pressman

Igor Matovič

Magyarország

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Robert Fico

Robert Kaliňák

Smer

Választások 2023

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak