Napunk

A progresszívek és a liberálisok programja adna a legtöbbet a kisebbségeknek, a Smerben nem sok reményünk lehet

FotóN - Tomáš Benedikovič
FotóN – Tomáš Benedikovič

Az idei választási kampányban több szlovák párt is deklaráltan versenyez a magyar választókért, ezért megnéztük, hogy programjukban – már ha egyáltalán van ilyen – mit ígérnek a nemzetiségeknek a parlamenti küszöb megugrására esélyes formációk.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A PS külön nemzetiségi fejezetet állított össze

Még ha nem is szerepel a párt 10 top prioritása között, programjában a Progresszív Szlovákia külön fejezetet szentel a nemzetiségeknek, illetve a kultúrával foglalkozó fejezet is érinti a kisebbségi kultúra támogatásának kérdéskörét.

A nemzetiségi fejezet – amiért egyébként Zora Jaurová felel – deklarálja, hogy Szlovákia a teljes lakosságáé, nem csak a többségé. „A különböző etnikai csoportok egyenlősége abban is tükröződik, hogy lehetőségük van saját nyelvük használatára vagy etnikailag sajátos kulturális kifejezésmódok kialakítására” – írják a a vonatkozó fejezet bevezetőjében.

A PS szerint a kisebbségekkel kapcsolatos új megközelítés kulcsa kell legyen az egyes kisebbségekkel való bánásmód differenciálása, történelmük, kulturális és társadalmi környezetük és nagyságuk alapján. Úgy vélik, más megközelítést kell alkalmazni az etnikailag vegyes területeken élő, illetve az apró kulturális enklávé jellegű közösségek tekintetében. Külön figyelmet szentelnének a roma etnikumot érintő szociális kérdéseknek, hogy a kultúra és a nyelv területén is megszüntessék a kirekesztésüket.

Kezdeményezni szeretnék egy, a kisebbségi közösségek jogállásáról szóló törvény megalkotását, amely definiálná magukat a közösségeket, alapvető jogaikat, nemzeti jelképeiket, a közéletben való részvételük módjait, illetve jellemezné az egyes kisebbségekhez való differenciált megközelítést.

A progresszívek azt ígérik, hogy felülvizsgálják majd az államnyelvtörvényt, különösen az államnyelvtől eltérő nyelvek használatának tilalmát és annak szankcionálását. Emellett támogatják a kétnyelvű köztéri feliratok következetes bevezetését és a közszolgáltatások kisebbségi nyelven való elérhetőségét az etnikailag vegyes területeken.

Külön törvényben szabályoznák a nemzetiségi iskolák jogállását, valamint támogatni szeretnék a szlovák nyelvtanítás módszertanának megváltoztatását – a „szlovák mint idegen nyelv” elvével összhangban –, hogy az a hatékony kommunikációt segítse elő.

Ambiciózus ötletük a kisebbségi nyelvek választható oktatásának bevezetése a kétnyelvű területek szlovák iskoláiban. A PS programja említést tesz bilingvális középiskolák létrehozásáról is, azonban nem részletezik, ez alatt pontosan milyen intézményeket értenek.

A PS az állampolgársági törvény megváltoztatását is kilátásba helyezi. Újra lehetővé tennék, hogy a szlovák állampolgárság elvesztése nélkül lehessen második állampolgárságot szerezni, amennyiben az érintett személynek bizonyíthatóan családi és személyes kötődései vannak az adott országban.

A PS oktatási programbemutatója. Fotó – Michal Šimečka/FB

Növelnék a kultúrára szánt állami támogatás összegét is, ezen a téren külön említve a Kisebbségi Kulturális Alapot is.

A PS programja továbbá említést tesz arról, hogy elérhetőbbé szeretnék tenni a kétnyelvűséget az etnikailag vegyes területeken, a médiában ösztönöznék a kisebbségi nyelveknek biztosított tér kibővítését, illetve hangsúlyt fektetnének a fejlesztési erőforrások méltányos elosztására a régiók között, függetlenül a lakosság etnikai összetételétől.

SaS: kisebbségi hivatal, hangsúly a romák integrációján

Az SaS tekintélyes terjedelmű, 268 oldalas dokumentumban taglalja választási programját. A Richard Sulík vezette párt a kisebbségekkel kapcsolatos elképzeléseit

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hlas-SD

KDH

Kisebbségek

OĽaNO

Progresívne Slovensko

Republika

SaS

Sme rodina

Smer-SD

SNS

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak