Napunk

Zuzana Čaputová az Alkotmánybírósághoz fordul Maroš Žilinka főügyész és a 363-as paragrafus használata ügyében

Zuzana Čaputová és Maroš Žilinka. Fotó - TASR, kolázs N
Zuzana Čaputová és Maroš Žilinka. Fotó – TASR, kolázs N

Maroš Žilinka nem volt hajlandó átadni az államfőnek a főügyészség 363-as paragrafus alapján hozott döntéseit, ezért Čaputová az Alkotmánybírósághoz fordult.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

„Zuzana Čaputová köztársasági elnök ma beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, hogy az Alkotmány 128. cikkelye alapján eljárást kezdeményezzen az alkotmány értelmezése tárgyában, mivel alkotmányos vita áll fenn az elnök és Maroš Žilinka főügyész között” – közölte az elnöki hivatal.

Az államfő még márciusban arra kérte a főügyészt, hogy küldje el az általa, illetve az első helyettese által a büntetőtörvénykönyv 363-as paragrafusa alapján hozott valamennyi határozatot. Erre a kérésre a főügyész úgy reagált, hogy nem teljesítheti az államfő kérését.

Žilinka álláspontja szerint a köztársasági elnök az Alkotmány értelmében nem jogosult a főügyész alkotmányos hatáskörének minőségét értékelni, nincs alkotmányos irányítási és ellenőrzési hatásköre, és véleménye szerint az Alkotmány nem írja elő kifejezetten a főügyész együttműködési kötelezettségét az elnökkel szemben.

„Az államfő a főügyésszel ellentétben megvan győződve arról, hogy az államelnök és a főügyész alkotmányos helyzetéből, kölcsönös viszonyukból és az elnöknek a főügyésszel szembeni alkotmányos hatásköréből, valamint az Alkotmánybíróság ítélkezési gyakorlatából az a következtetés vonható le, hogy a jogállamban érvényesülő hatalommegosztás részét képező együttműködés és ellenőrzés alkotmányos elve az elnök és a főügyész közötti kapcsolatra is vonatkozik” – áll a közleményben.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Alkotmánybíróság

Maroš Žilinka

Zuzana Čaputová

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak