Napunk

Napunk newsfilter: Putyin önreflexiója legfeljebb placebo lehet a fideszes kognitív disszonanciára

Fotó - TASR / AP
Fotó – TASR / AP

1. Šimko üzent a PS-nek és fejre állította a KDH-t. 2. Putyin szerint hiba volt 1956-ban és 1968-ban tankokat küldeni Budapestre és Prágába. 3. Az EU elérheti Ukrajnában azt, ami Orbánnak évek óta nem sikerül.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Šimko üzent a PS-nek és fejre állította a KDH-t

A KDH az egyik olyan formáció, aminek van esélye bejutni a parlamentbe, és ha lesz Fico-ellenes koalíció, akkor annak tagja lehet.

Feszül azonban egy komoly ellentét a KDH és a második legerősebb párt, a PS között: míg a progresszívek szeretnék bevezetni a regisztrált élettársi kapcsolatot, a KDH ebben a kérdésben hajthatatlannak tűnik, sőt Milan Majerský pártelnök nemrég egy tévéműsorban a korrupcióval egy kalap alá véve rákfenének nevezte az „LMBT+”-t. Emiatt később bocsánatot kért, mint mondta, nem a konkrét emberekre gondolt, hanem az ideológiára, de ez az ügy is mutatja a KDH hozzáállását a szexuális kisebbségekhez.

Ma pedig Ivan Šimko, az Ódor-kormány júliusban visszahívott volt belügyminisztere nyilvánult meg a kérdésben, méghozzá egy Facebook-posztban. A rossz ütemérzékű, saját maga által korábban irodalmi műfajnak mondott Facebook-poszt Šimko védjegye is lehetne, hiszen a visszahívását megelőző botrányt is két Facebook-poszt robbantotta ki, amikben a rendőrség és a politika viszonyáról elmélkedett – igaz, ezek már csak az utolsó lökést adták meg, a feszültségek közte és a rendőrség vezetése közt már korábban is megvoltak.

Šimko most, a választás előtt három héttel látta alkalmasnak az időt arra, hogy bejelentkezzen a KDH elnöki posztjára. Ebből lett is feszültség a pártban, az elnökség nem győzi hangsúlyozni, hogy Majerský mögött áll, a választó meg csak kapkodja a fejét, hogy miért kell ilyet csinálni a kampány hajrájában.

Azt, hogy fontos döntésre készül, Šimko pont Majerský LMBT+-ügyi szerencsétlenkedése után közölte, és most arra hivatkozva jelentkezett be a pártelnöki posztra, hogy szeretné támogatni a mai ember megértését függetlenül a nemtől, kortól, társadalmi helyzettől, vallási meggyőződéstől és a szexuális orientációtól.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ivan Šimko

KDH

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Orosz–ukrán háború

Választások 2023

Vlagyimir Putyin

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak