Napunk

Összeszedtük, ki mindenkin segített már Maroš Žilinka a 363-as paragrafussal

Maroš Žilinka és helyettese, Jozef Sedlák. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Maroš Žilinka és helyettese, Jozef Sedlák. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar, Vladimír Pčolinský, Jaroslav Haščák vagy Norbert Bödör. Ismert politikusok, befolyásos állami tisztviselők vagy oligarchák nagyon jól ismerik a Büntetőtörvénykönyv egyik konkrét részét. A 363-as paragrafussal nagyon jól jártak, amikor a rendőrség meggyanúsította őket és vizsgálatot indított ellenük.

Amióta a 2020-as választásokat követően a rendőrség vizsgálódni kezdett a nagy korrupciós ügyekben, a Főügyészség nagyon gyakran beavatkozik azokba. Maroš Žilinka főügyész, aki 2020 december közepe óta tölti be a tisztségét, nem látja úgy, hogy gyakrabban használná a 363-as paragrafust, mint az elődjei.

Ezért részletesen rekonstruáltuk, 2021 januárjától mostanáig milyen gyakran és milyen ügyekben alkalmazta a Főügyészség a 363-as paragrafust az eljárások megszüntetésére. Eddig 29 ügyet sikerült összeszámolnunk.

Egy részletes infografikon arról, kinek segített már a 363-as paragrafus.

Forrás – Denník N

Ha jobban megvizsgáljuk ezeket az ügyeket, egyértelmű minta rajzolódik ki előttünk: Žilinka ügyészségén leginkább a politikusokon, azok hozzátartozóin, befolyásos üzletembereken és az igazságügyi szektorban dolgozó embereken segítenek a 363-as paragrafussal.

A speciális ügyészség ügyei

Robert Fico

  • a Smer elnöke és volt háromszoros miniszterelnök
  • bűnszervezet létrehozásával, hatalommal való visszaéléssel és adótitok megsértésével gyanúsították
  • ha bebizonyosodott volna a bűnössége, 7-12 évnyi börtön vált volna rá

A Smer elnökét és volt miniszterelnököt, a pártja jelenlegi listavezetőjét a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) 2022 áprilisában gyanúsította meg az Alkonyat (Súmrak) akció során. Azzal gyanúsították, hogy egy olyan bűnszervezet élén állt, amely a rendőrséget és a pénzügyőrséget használta fel politikai ellenfeleinek befeketítésére. Itt főleg Andrej Kiska volt köztársasági elnökről volt szó, aki 2014-ben legyőzte Ficót az elnökválasztásokon, valamint Igor Matovič ellenzéki vezetőről, aki Fico legnagyobb kritikusai közé tartozott. A Smer mindkét esetben arra mutatott rá, hogy politikai ellenfeleinek adóproblémái vannak.

Ficóval együtt Robert Kaliňák volt belügyminisztert, Tibor Gašpar volt rendőrfőkapitányt és Norbert Bödör nyitrai oligarchát is meggyanúsították. Ez az ügy a Tisztítótűz (Očistec) ügyhöz kapcsolódott, mely a rendőrségnek a Smer politikai céljaira való felhasználását illette, és amelyben Gašpart és Bödört már meg is vádolták.

Amikor a nyomozók már az ügy lezárásánál tartottak, 2022 novemberében beleavatkozott a Főügyészség, és mind a négy személy ellen folytatott eljárást megszüntette.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Bíróság

Korrupció

Maroš Žilinka

NAKA

Robert Fico

Robert Kaliňák

Smer-SD

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak