Napunk

Keményebben lépne fel Magyarországgal szemben a PS, az SaS és a Sme rodina

Fotó N - Vladimír Šimíček
Fotó N – Vladimír Šimíček

Akár Magyarország szavazati jogát is felfüggesztenék az EU-ban a PS, az SaS és a Sme rodina jelöltjei.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Magyarországgal szembeni keményebb fellépést szorgalmazták a Progresszív Szlovákia, az SaS és a Sme rodina politikusai a Denník N hétfői választási vitájában, amely a külpolitikáról szólt.

Tomáš Valášek, a PS parlamenti képviselője szerint Szlovákiának keresetet kellene benyújtania Magyarországgal szemben a schengeni kódex megszegése miatt. Budapest ugyanis nem fogadja vissza a szlovák területre a közös határunkon keresztül érkező migránsokat, ezzel megszegve a két ország közötti visszafogadási egyezményt.

Juraj Krúpa. Fotó N – Vladimír Šimíček

Az SaS színeiben politizáló Juraj Krúpa is egyetértett a kereset lehetőségével. Szerinte emellett katonákat és rendőröket kellene kivezényelni az embercsempészek által használt útvonalakra. Emlékeztetett arra, hogy Ausztria már 2015 óta így jár el a Magyarországgal közös határa mentén.

Az EU-s igazságügyi és belügyminiszterek októberre tervezett találkozójának programjába Szlovákia még nem soroltatta be a szlovák–magyar határ helyzetének ügyét, figyelmeztetett Krúpa.

Magyar és szlovák kudarc

Martin Klus (Sme rodina) szerint Magyarország kudarcot vallott a migráció kezelésében, de a szlovák kormányt is ezzel vádolta, és a helyzetet szerinte a szélsőségesek használják ki. Klus reálisnak tartja, hogy a magyar kormány a migráción keresztül befolyásolná a szlovákiai parlamenti választást.

Mindhárom politikus bírálta a magyar kormányt a korrupció és az uniós pénzekkel való visszaélések miatt, valamint a magyarországi demokrácia színvonala miatt. Az Európai Unió részéről keményebb intézkedéseket is támogatnának Budapesttel szemben.

Martin Klus azzal is egyetértene, hogy függesszék fel az uniós pénzek kifizetését Magyarországnak – ez részben már megtörtént, de nem érinti az összes uniós forrást.

Klus azt is felvetette, fel lehetne függeszteni Magyarország szavazati jogát, ahogy húsz évvel ezelőtt Ausztriával megtörtént, amikor a szélsőséges Jörg Haider a kormánykoalíció része lett.

Egy ilyen megoldással a másik két vendég is egyetértett. Valášek kiemelte, Magyarország nemcsak etikai, hanem gazdasági problémát is jelenthet az uniónak, mert destabilizálhatja a piacot.

Tomáš Valášek. Fotó N – Vladimír Šimíček

Több figyelmet kellene fordítani a szlovákiai magyarokra

Magyarország azzal kapcsolatban is téma volt, hogy Orbán Viktor a tusványosi fesztiválon elszakított országrészként beszélt Szlovákiáról, amit mindhárman bíráltak. Krúpa úgy vélte, a magyar miniszterelnök saját közönségének szánta ezt az üzenetet. Az SaS politikusa hozzátette, Orbán szerinte Kárpátaljára is szemet vetett, amit a Vlagyimir Putyinnal fenntartott jó kapcsolatára vezetett vissza.

Valášek azt emelte ki, szerinte Magyarország

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Külpolitika

Külügyminisztérium

Orbán Viktor

Progresívne Slovensko

SaS

Sme rodina

Szlovák–magyar kapcsolatok

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak