Napunk

Gyimesi túlharsogja a Szövetséget, a Híd hadakozik a múlttal és a jövővel – így kampányolnak a szlovákiai magyar pártok

Forró Krisztián valószínűleg nem kevés gulyást főzött meg a nyáron. Fotó - Forró Krisztián Facebook-oldala
Forró Krisztián valószínűleg nem kevés gulyást főzött meg a nyáron. Fotó – Forró Krisztián Facebook-oldala

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Trendkövető, de a múltbeli kampányokhoz képest egyelőre jóval kevésbé dinamikus a szlovákiai magyar pártok kampánya az előrehozott választások előtt – s valószínű, hogy ez így is marad. A kampányhangulatra rányomják a bélyegüket a kedvezőtlen politikai tényezők, a rossz közvélemény-kutatási eredmények, és az is, hogy a rendelkezésre álló források is szerényebbek, mint korábban.

A 2020-as választási bukás nemcsak politikailag, de anyagi szempontból is megtépázta a pártokat. A Szövetség megalakulásakor a Híd nem hozott pénzt a közös konyhára, hiszen 3 százalék alatti eredményükért nem járt állami támogatás. A Magyar Közösségi Összefogás három pártjából pedig csak kettő maradt a Szövetségben, a Magyar Fórum külön útra kényszerült.

A pártok így jóval szorosabb büdzséből voltak kénytelenek gazdálkodni, így pedig meglehetősen nehéz pénzt félretenni a kampányra. Ráadásul kölcsönt szerezni sem egyszerű – az állami támogatást jelentő 3 százalék felett jelen pillanatban csak a Szövetséget mérik, így pedig nehéz garanciákat biztosítani arra, hogy a pártok vissza tudják fizetni a hiteleket.

Mindenki addig nyújtózhat tehát, ameddig a takarója ér – és meg kell találnia az erőforrások lehető leghatékonyabb beosztását. Ennek is köszönhető, hogy a választók számára úgy tűnhet, a kampány nem olyan intenzív, mint a korábbi években volt.

Ezzel együtt viszont a spórolós kampány nem jelent automatikusan hatékonyabb kampányt is. Sorra vettük tehát, hogyan próbálták megszólítani eddig a szlovákiai magyar pártok a választókat a kampányfinis előtt.

A Szövetség szekerét sokfelé húzzák

A Szövetségnek a Híd-platform korábbi vezetőinek távozása után kicsit könnyebb dolga volt a kampány központi üzeneteinek megfogalmazásával – s Forró Krisztiánék igyekeztek is azt kommunikálni, hogy Sólymos László, Rigó Konrád és társaik távozásával mennyivel egyszerűbb az élet a Szövetségben.

Magán a kampányon ez ugyanakkor nem mutatkozott meg: bár belső vitából valóban kevesebb van, azért létezik a jelenség, s a kampány központi üzenete pedig nem olyan erős, hogy felül tudja írni a sok kérdésben széttartó üzeneteket. Márpedig ezekből nincs kevés: a Szövetség jelöltjei láthatóan jóval szabadabb kezet kaptak Forró Krisztiántól, mint korábban, és a legtöbben saját lehetőségeikhez mérten próbálják megszólítani a választókat, egyben építeni önmagukat.

Ez aztán oda vezetett, hogy a Szövetségnek nincs egyértelmű vonalvezetése. Tóth Barnabás Felicián elemző szerint látványos, hogy a Forró Krisztián által kommunikált központi üzenetek és vizuális tartalmak a párt többi vezető politikusánál egyáltalán nem vagy csak ritkán jelennek meg.

A politológus szerint a Szövetség online kampánya azt az érzetet kelti, hogy a vezető politikusok

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Híd

Magyar Fórum

Magyar Szövetség

Mikuláš Dzurinda

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak