Napunk

Putyin rezsimje bizonytalanabb helyzetben van, mint a Szovjetunió a végnapjai során

Fotó - TASR/AP
Fotó – TASR/AP

Az orosz kultúra gyakran átadja magát a nagyszabású képzeteknek, és a Szovjetunió széthullása csak intenzívebbé tette az oroszok vágyát a kevésbé kaotikus és méltóságteljesebb történetek után, ami miatt az alternatív történelem egész iparága jött létre.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A szerző amerikai-orosz politológus

Az állítólagos történelmi tévedéseket kijavítani próbáló revansprogram az orosz külpolitika középpontjában található és ez adja az Ukrajna elleni háború indoklását. Úgy tűnik azonban, hogy Vlagyimir Putyin elnök elfelejtette, hogy a történelem átírása a hatalomban lévők érdekei szerint nem egyszer ellenkezést vált ki, és gyakran a kezdeményező ellen fordul.

A tizedik és tizenegyedik osztályos orosz tanulók új történelemtankönyvei erre a legjobb példák. A könyvek, melyek szerzői Vlagyimir Megyinszkij korábbi kulturális miniszter és a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Állami Intézetének egykor köztiszteletben álló rektora, Anatolij Torkunov, Oroszország „új hozzáállását” tükrözik a történelemhez, melyek az elveszett „történelmi területek” visszaszerzésének szükségességét hangsúlyozzák és dicsérik az Ukrajnában zajló „különleges katonai hadműveletet”.

Időutazás

Csakhogy Oroszország revans felé fordulása jóval 2022 februárja előtt következett be. Az állami propaganda már rég nem gyarmatosító nagyhatalomként rajzolja meg Oroszországot, hanem inkább mint „egyedi civilizációt”, melynek meg kell őrizni az egyedi lényegét, és amelynek megszűnése globális káoszt okozhat.

Persze, az orosz kultúra gyakran átadja magát a nagyszabású képzeteknek, és a Szovjetunió széthullása csak intenzívebbé tette az oroszok vágyát a kevésbé kaotikus és méltóságteljesebb történetek után, ami miatt az alternatív történelem egész iparága jött létre. Csakhogy Putyin alatt ezek a megszépített narratívák a szélről a figyelem középpontjába kerültek.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orosz–ukrán háború

Oroszország

Vlagyimir Putyin

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak