Napunk

A hétvégén is folytatódott az ukránok lassú előrenyomulása, a hadvezetés nem tervezi leállítani az offenzívát

Ukrán katonák. Illusztrációs fotó - TASR/AP
Ukrán katonák. Illusztrációs fotó – TASR/AP

A déli frontról, Donyeck környékéről és a fekete-tengeri fúrótornyok téréségéből is ukrán sikerekről érkeztek híradások. Az ukrán hadvezetés a rossz idő beálltával sem állna le a harcokkal.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A déli fronton, Robotine térségében tovább folytatódott az ukrán erők előrenyomulása, ugyanakkor az offenzíva fő irányában semmi olyan nem történt a hétvégén, ami jelentősen növelné a front sikeres áttörésének esélyeit. Ráadásul nem csak ukrán előrenyomulásról érkeztek hírek a Robotine–Verbove–Novoprokopivka háromszögből.

Szokásához híven a Denník N rendszeres harctéri összefoglalója számba vette az orosz–ukrán háború legfontosabb hétvégi fejleményeit.

Az ukrán beékelődés legdélebbi részén az ukránoknak sikerült némi előrehaladás, a harcok már Novoprokopivka előterében folynak. Ezekről egy videó is készült, amelyen ukrán harckocsik láthatók a falu közelében.

Egyes források azonban azt állítják, hogy az oroszok Verbovétól délre ellentámadásba mentek át az előrenyomuló ukrán csapatok keleti szárnya ellen.

A híradások szerint az oroszok akár egy kilométert is előrenyomulhattak, mások azonban említést sem tesznek ilyen orosz sikerről. Az sem zárható ki, hogy az ellentámadás sokkal inkább csak az orosz Telegramon létezett, mint a valóságban. Mindenesetre a mintegy 14 kilométer mély és a nem egész tíz kilométer széles ukrán beékelődés tökéletes célponttá teheti az éppen előrenyomuló csapatok szárnyait.

A legvalószínűbb vasárnapi állást a következő térkép szemlélteti:

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak