Napunk

Vádat emelhetnek Gál Gábor volt hidas igazságügyi miniszter ellen, kenőpénz elfogadásával gyanúsítják

Gál Gábor. Fotó - TASR
Gál Gábor. Fotó – TASR

Az ismert ügyvéd, Ján Gajan arról vallott, hogy Gál igazságügyi miniszterré történő kinevezése előtt adott át neki kenőpénzt a képviselői irodájában.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója a nyár folyamán befejezte a nyomozást és vádemelést javasol, mivel a gyanú szerint Gál Gábor 50 ezer eurós kenőpénzt fogadott el, írja az Aktuality. Az információt a portálnak megerősítette a rendőrség és a főügyészség is. A további menetről az illetékes ügyész dönt, aki vagy vádat emel a Specializált Büntetőbíróságon, vagy visszaküldi a nyomozónak az anyagot átdolgozásra.

A Híd és az SNS felosztotta egymás között a Szlovák Földalapot

A Gál Gábor elleni eljárás nagymértékben Ján Gajan ismert pozsonyi ügyvéd vallomásán alapul. Gajan elkezdett együttműködni a rendőrséggel, miután őrizetbe vették őt a Hűbérúr (Feudál) és Nagybirtokos (Latifundista) nevű akciókban, és elmesélte, hogyan működött a korrupció a Szlovák Földalapban, melyet a Híd és az SNS felosztott egymás között.

Gajan szerint az SNS részéről a régi ismerőse, Martin Kvietik oligarcha befolyásolta az ügyeket, a Híd részéről pedig Gál Gábor. Gajannak is megvolt a maga feladata, a vallomása szerint ugyanis ő volt az, aki 2018-ban átadta az 50 ezer eurót Gál Gábornak annak képviselői irodájában.

Gál Gábor az első pillanattól tagadja a vádakat és azt állítja, hogy ártatlan. „Nem először fordul elő, hogy az úgynevezett bűnbánóktól származó különböző információk köröznek rólam, melyekről alapos vizsgálat után kiderült, hogy kitalációk” – mondta 2022 májusában.

Gál panaszt tett az eljárás ellen, később pedig a 363-as paragrafussal próbálta leállíttatni az ügyet. A főügyészség azonban nem látta indokoltnak a 363-as alkalmazását, mivel meggyőzőnek tartották a nyomozók bizonyítékait.

Érdekek ütközése

Az Aktuality azt írja, hogy a tanúk vallomása szerint Gál korrupciós ügyében a Szlovák Földalapot egymás között felosztó SNS és Híd érdekei ütköztek.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gál Gábor

Híd

Korrupció

NAKA

SNS

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak