Napunk

Kevesebb sztárt és csillogást, de magyar és szlovák sikereket hozott a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

Jessica Chastain. Fotó - Velencei Nemzetközi Filmfesztivál
Jessica Chastain. Fotó – Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

Az amerikai forgatókönyvírók és színészek sztrájkja kissé rányomta a bélyegét az idei Velencei Nemzetközi Filmfesztiválra, de ez inkább csak a vörös szőnyegen látszott. A program így is bivalyerősre sikeredett, a Magyarázat mindenre és a Photophobia díjazása pedig szívünknek kedves sikereket hozott.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A Velencei Filmfesztivál nemcsak a világ legrégebbi filmfesztiválja, hanem egyben a legglamúrosabb is. Velence image-éhez hozzátartoznak az Excelsior Hotel előtti kikötőbe motorcsónakon érkező világsztárok elegáns fotói, ráadásul a fesztivál idején az olaszok igencsak kitesznek magukért.

A vörös szőnyeg környékén sétálva gyakran nem tudhatjuk, hogy az épp mellettünk szmokingban/estélyiben elvonuló férfi/nő valamilyen hírességnek számít-e, vagy csak egy magát jó ízléssel kirittyentő olasz vendégbe botlottunk, aki a szettjében bármikor kiállhatna a fotósok hada elé, és nem vallana szégyent a világsztárok mellett sem.

Emiatt a filmnézés mellett az egyik legszórakoztatóbb program a Lidón a red carpet körüli nézelődés egy kávéval/fagyival a kézben. Ez már csak azért is igaz, mert sok híresség nem autóval, hanem gyalog teszi meg az Excelsior Hotel és a díszbemutatóknak otthont adó Sala Grande közti 100–200 méteres távot, rajongókkal a sarkukban, szelfikre készen.

Hiányzók és akik mégis eljöttek

Amikor kiderült, hogy a hollywoodi sztrájkok miatt olyan sztárok maradnak távol az idei fesztiváltól, mint Bradley Cooper, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Carey Mulligan, Emma Stone vagy Mark Ruffalo, félő volt, hogy ez a fesztivál glamúrjára és az érdeklődésre is negatív hatással lesz, ám végül nem így történt. Egyrészt azért, mert szerencsére az európai filmsztárok és szupermodellek is komoly vonzerővel bírnak, másrészt azért, mert a szakszervezetek végül néhány független amerikai filmnek engedélyezték a sztárok részvételét, így olyan amerikai sztárok villoghattak a Lidón, mint Adam Driver, Patrick Dempsey, Jacob Elordi vagy Jessica Chastain.

Adam Driver. Fotó – Velencei Nemzetközi Filmfesztivál
Michel Franco és Jessica Chastain. Fotó – Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

Velence a zsűrijét már a sztrájk tudatában válogatta össze: híres sztárok helyett híres rendezőket kért fel a feladatra, így a Damien Chazelle (Whiplash, Babylon) vezette zsűriben olyan nagyságok ültek, mint Jane Campion (A zongoralecke), Martin McDonagh (Erőszakik) vagy a tavalyi győztes Laura Poitras.

A „Netflix-fesztivál”

A fesztivált számos támadás éri amiatt, hogy az utóbbi években túlzottan aláfeküdt az amerikai stúdióknak és streamereknek, és sokan egy ideje már „Netflix-fesztiválnak” gúnyolják, amivel a 80. kiadás programja láttán nehéz is vitába szállni.

A világ legnagyobb streaming szolgáltatója összesen öt (!) filmmel képviseltette magát a line upban, ami talán túlzásnak tűnhet, ám közben nehéz lehet ellenállni annak, ha a streamer olyan elismert alkotók friss munkáit kínálta Velencének, mint

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Film

Filmfesztivál

Kultúra

Olaszország

Velence

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak