Napunk

Bemutatta programját az SaS: A nagyobb lakással erősebb szavazat járna, gyorshajtásért pedig egy óra kényszerpihenő

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Az SaS szombaton bemutatta választási programjának végső változatát. A párt korábban több programkonferenciát tartott, így néhány terve márt ismert volt. A program végső verziójából az érdekes vagy potenciálisan vitatható ötleteket válogattuk ki.

A kampányidőszak elején Richard Sulík azt mondta, hogy meg akarják nyerni a választásokat, ehhez képest az SaS-t jelenleg a legtöbb közvélemény-kutatás a parlamenti küszöb környékére méri. A Focus legutóbbi, augusztusi felmérésében 6,1, az Ipsos felmérésében 5,7 százaléka volt Sulík pártjának. A legmagasabbra, 6,6 százalékra az AKO ügynökség mérte.

A programfüzet 260 oldalas, és tizenöt fő területet határoz meg. A gazdasági kérdések a leghangsúlyosabbak, de a párt támogatni kívánja például az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát vagy az autók ökológiai lábnyom szerinti megadóztatását is.

Az SaS javasolja a Cargo állami vasúttársaság privatilázálását és a Szlovák Földalap megszüntetését is, mivel az szerintük egy olyan óriási, átláthatatlan államapparátus, amelyhez számos botrány kötődik.

Azt is szeretnék elérni, hogy fokozatosan szüntessék meg az egész Európai Unióban a mezőgazdasági támogatások minden fajtáját. Véleményük szerint a támogatások torzítják a vállalkozói környezetet.

A 2020-as választások előtt az SaS a programjában megígérte, hogy eltörli a koncessziós díjakat, ami sikerült is neki. Most alkotmánytörvényben biztosítaná, hogy a közmédia évente a GDP 0,17 százalékát kapja.

Richard Sulík pártelnök a szombati sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az SaS intézkedéséseinek köszönhetően az átlagbért 1400 euróról majd 1900 euróra emelkedhetne a választási időszak végére: „Egy olyan korban élünk, mikor az osztogatás mentalitása terjedt el. Így nem működhetünk, az osztogatással Európa végére kerülünk.”

Az SaS számára csak egy vörös vonal létezik, mégpedig az adóemelés, mondta a pártelnök. Sulík nem akart válaszolni arra a kérdésre, hogy kit választana Peter Pellegrini és Igor Matovič közül: „Mintha azt kérné tőlem, hogy válasszak két közkedvelt betegség között.”

Az SaS 10 pontja a gazdaság növelésére:

  1. A kemény munka jutalmazása.
  2. Gazdasági szabadság.
  3. Pénzügyi felelősség.
  4. Esélyegyenlőség.
  5. A beruházások támogatása.
  6. A magánszektor növekedése.
  7. A források hatékony kihasználása.
  8. Fenntartható szociális programok.
  9. A saját felelősség támogatása.
  10. A gazdasági stabilitás fenntartása.

19 százalékos átalányadó

Az SaS a 19 százalékos átalányadóhoz való visszatérést ígéri, kevés kivétellel, mivel szerintük ez a lépés jelentősen megkönnyítené a vállalkozások működését. Sulíkék megszüntetnék az ünnepi boltzárat is.

Ami az általános adóterheket illeti, az SaS elutasítja ezek növelését. A programjuk szerint az egyes adók emelhetők, de csak azzal a feltétellel, hogy az általános adóterhelés csökken.

A párt javasolja továbbá az egyéni vállalkozók által fizetendő járulékok minimális összegének csökkentését is. „Minden egyéni vállalkozó a tényleges jövedelme után fizet majd illetéket az átalány- vagy a tényleges költségek levonása után” – áll az SaS programjában.

A gyorshajtóknak egy óráig állniuk kellene

Az SaS a közúti közlekedési szabályokkal is foglalkozik, amelyeket több szempontból is meg akar változtatni. Például új büntetési formát javasol a gyorshajtásért – a bírság helyett a gyorshajtónak egy órát állnia

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

SaS

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak