Napunk

Megnéztük a magyar pártok programjainak gazdasági részét. Rögzített villamosenergia-árak, kevesebb munkaszüneti nap, egykulcsos adó

Képek - Forró Krisztán / FB, TASR, Simon Zsolt / FB
Képek – Forró Krisztán / FB, TASR, Simon Zsolt / FB

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Gazdasági szempontból alapvetően jobboldali programmal állt elő a három magyar, illetve leginkább magyar vonatkozású párt: a Szövetség, a Modrí–Most-Híd és a Magyar Fórum körüli hosszú nevű Magyar Fórum–Szlovákia Polgári Demokratái–Régiókért–Roma Koalíció–Demokrata Párt választási pártszövetség.

Vannak bennük különbségek – a Szövetség programjában például balos-populista elemek is akadnak –, de sok a hasonlóság. Ezt az is magyarázhatja, hogy Szövetség és végső soron a Híd és a Magyar Fórum is utódpártja az egykori MKP-nak, ami meg a szlovák gazdaságot helyrepofozó Dzurinda-kormányok tagja volt. Maga Mikuláš Dzurinda vezeti a Modrí–Híd listáját, Berényi József, a Szövetség erős embere külügyi államtitkár volt a második Dzurinda-kormányban, Simon Zsolt pedig ugyanebben a kormányban a mezőgazdasági tárcát vezette.

A Modrí–Most-Híd programja egy színes-szagos dokumentum két verzióban: az egyik egy tömörebb kivonat 20 oldalon, a teljes verzió pedig 110 oldalas, ami egy bevezető után veszi végig 408 pontba szedve a párt programját. A szépséghibája, hogy magyarul nemcsak a program nem érhető el, hanem a Modrí weboldalának – amit átalakítottak a pártszövetség weboldalává – sincs magyar verziója.

A Simon Zsolt Magyar Fóruma körüli választási párt programjának prioritásai elérhetők a pártszövetség honlapján, ahol a teljes program is elolvasható és le is tölthető.  A program pontokba szedve és azokat részletesebben is kifejtve mutatja be, mit szeretnének Simonék. Magyar nyelven egy kivonat érhető el a programból.

A Szövetség programja nem tölthető le külön dokumentumként, de a párt oldalán kényelmesen elérhető, ugyanakkor lényegesen szikárabb, mint a másik két párt programja. Forró Krisztiánék ugyancsak pontokba szedve mutatják be a víziójukat, a család–közösség–régió–ország-logika mentén áttekinthetően strukturálva, az egyes kategóriák kattinthatóak is, és a program teljes egészében szlovákul is olvasható.

A Modrí–Híd azzal reklámozza magát, hogy ők értenek a politikához és a gazdasághoz – Dzurindán kívül a Híd részéről ott van Sólymos László is, aki környezetvédelmi miniszter volt a harmadik Fico- és a Pellegrini-kormányban 2016 és 2020 között –, a tapasztalatot a részletes programjuk is tükrözi, a párt preferenciái viszont nem igazolják vissza, hogy ez az üzenet a választókhoz is hatékonyan eljutott volna.

Mikuláš Dzurinda és Sólymos László. Fotó – TASR

A szakértelem a másik két párt programjától sem vitatható el. Simonék programja szintén részletes, a Szövetségé viszont bár jól strukturált, de az egyes fejezetek inkább ötletszerűnek tűnnek. Egy volt minisztert a Szövetség is fel tud mutatni Nagy József személyében, a környezetvédelmi tárcát vezette a Radičová-kormányban 2010 és 2012 között.

Nézzük, mit kínál gazdaság terén a három párt.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gazdaság

Híd

Magyar Fórum

Modrí

Szövetség

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak