Napunk

Napunk newsfilter: Fityiszt mutatott a parlament Ódornak és az országnak

Ülésezne a parlament. Fotó - TASR
Ülésezne a parlament. Fotó – TASR

1. A parlament nemcsak Ódorékat hagyta cserben, hanem az embereket is. 2. Sulík ismét megmutatta, miért nem lehet őt komolyan venni. 3. Orbán fürdésén pörög a magyar ellenzék.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. A parlament nemcsak Ódorékat hagyta cserben, hanem az embereket is

A szlovák parlament ismét elég szomorú bizonyítványt állított ki magáról pénteken, nem akadt benne ugyanis 76 képviselő, aki a társadalom érdekét a saját, önös érdeke elé állította volna.

Nem, nem arról van szó, hogy nekik kellett volna megoldást találni valamiféle problémára, nekik csak meg kellett volna nyitni az ülést, és megszavazni a kormány javaslatait, melyek néhány akut kérdésben javíthatták volna az ország helyzetét. De még erre sem volt akarat.

Csak a kampány. Tegnap három rendkívüli ülést terveztek be: az elsőt a Smer kezdeményezte a migrációs krízis kapcsán. Nem, Ficóék nem megoldani akarják a problémát, csak elárasztani a közbeszédet az ostoba, kivitelezhetetlen és káros ígéreteikkel, és rúgni egyet az ellenfeleikbe. Ezt az ülést nem sikerült megnyitni, mivel a többi párt nem nyerhetett volna belőle semmit.

Csakhogy a másik két ülést sem tudták megnyitni, amelyek viszont valós problémákkal foglalkoztak volna: a Btk. módosítása és a gyermekorvosi sürgősségek kérdése lett volna a téma. Ezek a javaslatok konkrét, célzott lépéseket fogalmaztak meg, létező, hónapok óta húzódó krízisek megoldásra.

Csakhogy hirtelen kiderült, hogy bizony nem csak a Smer, a Hlas, a Republika és a Sme rodina hajlandó beáldozni az ország érdekét néhány populista pont érdekében.

Ódor tartalékterve nem vált be. A tegnapi kudarc után várható volt, hogy a három ülésből egyiket sem sikerül megnyitni pénteken, és ez így is történt. Ódor Lajos kormányfő kezdeményezésére Boris Kollár házelnök ezért mára összehívott egy új rendkívüli ülést, ahol a Btk. módosítása és a gyermekorvosi sürgősségek ügye mellett napirendre tűzték volna a kormány javaslatait a menekültválság megoldására.

Tény, hogy Ódorék egy kicsit bealudtak a menkültválság kezelésében, de szerdán előálltak néhány viszonylag értelmes intézkedéssel, melyek hatása szinte azonnal érezhetően megkönnyítené a rendőrség munkáját. Ugyanez a helyzet a gyermekorvosi sürgősségek hónap óta húzódó krízisével: a kormány javaslata csak részleges megoldás, de segíthetne elodázni a katasztrófát, amit értelemszerűen az új, választások után felálló kormánynak kell majd egészében kezelnie. A Btk.-módosítás pedig arra szolgál, hogy elkerülhetőek legyenek a máriatölgyesi gyilkossághoz hasonló esetek.

Látható, hogy ezek nem politikai javaslatok, Ódorék szigorúan tartják magukat a szakértői mivoltukhoz, ráadásul, ahogy írtuk, mindhárom pont egy akut, égető problémára jelentene enyhítést. Csakhogy a parlamenti pártok magasról tesznek a közérdekre.

Ódor kiakad. A kormányfő csípős szavakkal, ironizálva reagált a hírre, hogy a parlamentben nem akadt elég képviselő a rendkívüli ülés megnyitására. Nyilatkozatának

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyarország

Napunk newsfilter

Ódor-kabinet

Orbán Viktor

Parlament

Richard Sulík

SaS

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak