Napunk

Önt is hívták, hogy szavazzon a Szövetségre? Forróék telefonos kampánya több okból is szabálysértő lehet

Forró Krisztián. Fotó - FB/Forró Krisztián
Forró Krisztián. Fotó – FB/Forró Krisztián

Több olvasónk arról számolt be, hogy ismeretlen számról hívta őket a Szövetség elnökének géphangja, arra buzdítva, hogy szavazzanak a Szövetségre. Az ilyen kampány elég kockázatos lehet a párt számára.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Forró Krisztián tömegével hívogatja a szavazókat az elmúlt napokban, hogy arról győzködje őket, válasszák szeptember 30-án a Szövetséget. Persze nem személyesen, csak felvételről. Több olvasónk beszámolt arról, hogy egy ismeretlen pozsonyi számról hívta őket a géphang, pedig nem tudnak arról, hogy beleegyeztek volna az ilyen típusú politikai marketinghívások fogadásába.

Habár a telefonos marketing szabályai az elmúlt években jelentősen puhultak Szlovákiában, a Szövetség kampánya így is több szabályba ütközhet. A személyes adatok védelmével foglalkozó jogász szerint az automatikus hívások esetében szükséges az előzetes beleegyezés, ráadásul a politikai célú adatgyűjtés is problematikus lehet. Marketingcéllal pedig olyan számról szabadna csak hívni, amely az ezt jelző előhívószámot tartalmazza.

Cikkünkből kiderül, mit lehet tenni, ha meg akarjuk óvni magunkat az ilyen kampánytól, milyen szabályokat szeghetett meg a Szövetség, és milyen kockázatokat vállalnak a pártok az ilyen marketinggel.

Ki hívogat?

A Napunk kérdésére a Szövetség megerősítette, hogy a telefonos kampányt a párt rendelte. „A telefonos kampányt a Szövetség rendelte meg. Az összes kampánytevékenységünk a törvény értelmében történik és a kiadások a transzparens számlán megtalálhatók” – válaszolta kérdéseinkre Pálinkás Évi, a párt szóvivője.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan szerezték meg a célpontok telefonszámait, és hogyan biztosítják a személyes adataik védelmét. A párt erre azt válaszolta, ők csak megrendelték a szolgáltatást, de nem ők szervezik.

Arra, hogy ki a beszállító, a párt transzparens számlája alapján próbáltunk választ kapni. Szeptember 7-én a párt 3540 eurót fizetett ki

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Forró Krisztián

Reklám

Szövetség

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak