Napunk

Szenzációs madárészlelések az Ipoly és a Duna mentén, az ornitológusok is csak kapkodják a fejüket

Fecskesirály és szuharbújó. Fotó - facebook.com/ornitologicka
Fecskesirály és szuharbújó. Fotó – facebook.com/ornitologicka

A napokban két rendkívül ritka madarat figyeltek meg az ornitológusok Dél-Szlovákiában: egy szuharbújót a losonci járásbeli Vilkénél és egy fecskesirályt Somorjánál. Az előbbi esetben az első szlovákiai észlelésről van szó, vagyis ilyen madárfajt eddig még soha nem dokumentáltak az országban.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A szuharbújó egy kistestű, barna-fekete mintás énekesmadár. A Wikipedia szerint a költési területe Dél-Európa, Afrika, Dél-Ázsia és Ausztrália. Közép-Európában rendkívül ritka kóborló, leginkább tavasszal tűnhet fel egy-egy példány. Viszont az európai elterjedési területe fokozatosan észak felé terebélyesedik, ez pedig a globális felmelegedéssel lehet összefüggésben.

A szuharbújót Szlovákiában először Dušan Kerestúr ornitológus, az SOS/BirdLife Slovensko egyesület tagja figyelte meg két napja az Ipolynál, kutyasétáltatás közben. A madarat, amellyel korábban már Horvátországban, Spanyolországban és Marokkóban is találkozott, a hangja alapján ismerte fel. Végül sikerült őt lencsevégre is kapnia.

A szerencsés madarász a Košický Štandard portálnak elmondta: egy kóborló egyedről lehet szó, amelyet akár egy vihar is idesodorhatott. Szlovákiában eddig még soha nem figyeltek meg szuharbújót, Magyarországon is csak két alkalommal.

Fotogén fecskesirály

A másik váratlan vendéget, a fecskesirályt elsőként Milo Mišík ornitológus vette észre és örökítette meg Somorja-Tejfalu térségében, a dunai gáton.

Gugh János ornitológustól megtudtuk, hogy ebben az esetben is egy elkóborolt vagy eltévedt példányról lehet szó. Ez a madár a messzi északon fészkel, és ilyenkor vonul délre a kemény arktiszi tél elől, de nem a szárazföld, hanem inkább az óceánok felett, vagy a tengerpartok mentén. „Magyarországon nagyjából évente megfigyelnek egy-egy elkóborolt példányt, de Szlovákiában ez csak a második észlelés volt” – emelte ki a szakértő. Fecskesirályt először 2001-ben figyeltek meg nálunk, szintén a Dunánál, Garamkövesd mellett.

A Somorjánál megfigyelt fecskesirály egyébként meglepően jól tűrte az emberek közelségét, és akkor sem lett lámpalázas, amikor már négyen-öten is fotózták őt egyszerre. Mint látható, teljesen profi módon pózolt a kameráknak.

A szakértők felhívták a figyelmet, hogy az ilyen ritka madarak jóval többször is megfordulhatnak Szlovákiában, de viszonylag ritkán fordul elő, hogy éppen egy profi vagy amatőr madarásszal futnak össze, aki képes őket azonosítani a hangjuk vagy a kinézetük alapján.

Beváltak a zöldfolyosók

A szlovák ornitológiai társaság nemrég egy másik, madarakkal kapcsolatos örömteli hírről is beszámolt a Facebookon. Az idei évben a módosított mezőgazdasági támogatási rendszernek hála a korábbinál jóval több zöldfolyosó létesült, amelyek kisebb parcellákra osztják a nagy szántókat. Ennek köszönhetően jelentős mértékben megnőtt az olyan Szlovákiában fészkelő madarak előfordulási gyakorisága, mint a mezei pacsirta, a barázdabillegető, a sárga billegető, a fürj, a fácán, a cigánycsuk és a túzok.

„A zöldfolyosók területén és a közvetlen környezetükben már az első évben 4,4-szer több, helyben költő madárfaj fordult elő, mint a zöldfolyosóktól távolabb, a nagy táblák közepén kijelölt kontrollparcellákon” – osztotta meg a legfrissebb adatokat az ornitológiai társaság, rámutatva, hogy a beporzó rovarok számának növekedése is bizakodásra ad okot.

A zöldfolyosók jelentőségével és az ezzel kapcsolatos hoaxokkal és negatív kampánnyal korábban a Napunk is részletesen foglalkozott.

Állatvédelem

Környezetvédelem

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak