Napunk

Október 9-étől lehet pályázni a házfelújítási program negyedik felhívására, nagy érdeklődés várható

Illusztrációs felvétel - TASR
Illusztrációs felvétel – TASR

A Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség (SAŽP) szeptember 6-án tette közzé a házfelújítási program negyedik pályázati felhívását és az ahhoz szükséges dokumentumokat. A kérvényt azonban csak október 9-én, reggel 9 órától lehet benyújtani.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

További tízezer olyan tulajdonos igényelhet házfelújítási támogatást, akinek az ingatlanja 2013 előtt épült. A negyedik felhívás rövid időn belül lezárulhat, a harmadik felhívás esetében a pályázat kiírásától számított 14 órán belül tízezer személy regisztrált.

A SAŽP vezérigazgatójának helyettese, Kristína Korčeková elmondta, milyen újdonságokat tartalmaz a negyedik felhívás, és tanácsokat adott a támogatás igénylésével kapcsolatban.

Kristína Korčeková, a SAŽP vezérigazgatójának helyettese. Fotó – K.K. archívuma

Az Újítsd fel a házad (Obnov domov) program a negyedik pályázati felhívással folytatódik. Miben különbözik ez a harmadik felhívástól?

Az érdeklődők a honlapunkon található kérdőív kitöltésével jelentkezhetnek. A kérdőív lényegében nem változott az előzőhöz képest.

A kérdőív kitöltéséhez szükség van az igénylő születési anyakönyvi kivonatára, valamint a személyazonossági igazolványára. Amennyiben az ingatlannak, amelyet a pályázat érint, társtulajdonosa is van, az igénylőnek a társtulajdonosok vonatkozó adataira is szüksége van. Emellett szükséges a tulajdonlap, valamint egy IBAN-szám.

A jelentkezési lapot október 9-én, reggel 9 órakor tesszük közzé a www.obnovdom.sk oldalon.

A jelentkezési lap mintapéldánya már most is elérhető a honlapon, hogy az igénylők megnézhessék, pontosan hogyan néz ki, és előkészíthessék a szükséges adatokat. Ezt a mintát azonban semmilyen esetben sem kell kitölteni és elküldeni. Miután szeptember 6-án bejelentettük a készülő pályázatot, többen is elküldték a MINTA vízjellel ellátott, kitöltött kérdőívet. Sőt, kaptunk olyan kérvényt is, amit papírra, kézzel írtak.

A jelentkezési lapot tehát elektronikusan kell kitölteni és benyújtani. Az igénylő aláírja a kérvényt, és elküldi vagy postai úton, vagy elektronikusan a www.slovensko.sk honlapon keresztül?

A kérvényt nem elég csak kitölteni, el is kell menteni. Erre a Kérvény letöltése (Stiahnuť žiadosť) gombot kell használni, ami a kérvényt automatikus PDF formátumba generálja.

Ha az igénylő postai úton szeretné benyújtani a kérvényt, elég azt kinyomtatni és aláírni. Abban az esetben, ha elektronikusan nyújtja be a www.slovensko.sk honlapon keresztül, nem szabad elfeledkezni az elektronikus aláírásról.

Meddig kell benyújtani a papíralapú kérvényt? 

A harmadik felhívás alkalmával erre csak 15 munkanapjuk volt az igénylőknek.

A negyedik felhívás során a teljes pályázatot, tehát a www.obnovdom.sk weboldalon létrehozott, majd aláírt űrlapot és az összes mellékletet az űrlap létrehozásától számított 90 napon belül kell eljuttatni a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökséghez (SAŽP). A kérvényt személyesen is be lehet nyújtani valamelyik regionális hivatalban.

A harmadik felhívás során az energetikai tanúsítványt vagy az energetikai értékelést elegendő volt a szerződés életbe lépését számított három hónapon belül benyújtani. A szerződés egy nappal azt követően lépett életbe, hogy megjelent a Központi Szerződésjegyzékben (CRZ). Mi az eljárás a negyedik felhívás esetében?

Ezeket a dokumentumokat a SAŽP-nek kell eljuttatni, a kérvénnyel együtt, az elektronikusan kitöltött kérdőív létrehozásától számított három hónapon belül.

A változás tehát annyi, hogy a szóban forgó dokumentumok kötelező mellékletei a kérvénynek, és ezeket csatolni kell a kérdőívhez, valamint az esetleges további mellékletekhez. Ezeket így együtt, egy borítékban kell postai úton elküldeni, vagy PDF dokumentum formájában benyújtani a www.slovensko.sk honlapon keresztül.

Amennyiben az igénylő kidolgozta az energetikai tanúsítványt és kitöltötte a kérdőívet, a kérvényt teljes egészében elküldheti már az eljárás megnyitásának első napján, tehát október 9-én.

Milyen mellékletek szükségesek az energetikai tanúsítványon kívül?

A kérvényt nem lehet a kötelező mellékletek nélkül elküldeni. Kötelező melléklet a ház

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ingatlan

Környezetvédelem

Pályázatok

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak