Napunk

Rokkó, aki a maják szerint a világokat összekötő személy, nyolc év keresés után Pirit is meglelte

Juhász R. József a 2017-es tüntetésen a CEU mellett Budapesten. Fotó - JRJ archívuma
Juhász R. József a 2017-es tüntetésen a CEU mellett Budapesten. Fotó – JRJ archívuma

Egy nyughatatlan, szüntelenül dolgozó performer tíz éve egy kiállításba sűrítve.

Már csak pár óra maradt! Kapcsolódj be közösségi finanszírozási akciónkba, hogy a Napunk 2024-ben is a szlovákiai magyarok hangja lehessen! Minden adományt köszönünk.

Hihetetlen, de hatvanéves lett a szlovákiai magyar performansz. Pontosabban egy performer lett hatvanéves, Juhász R. József, vagy ahogy mindenki ismeri, Rokkó.

A világban ismert és elismert performerművésznek az érsekújvári Zmeták Ernő Művészeti Galériában az elmúlt tíz év anyagából állított össze egy kiállítást Helena Markusová kurátor. A Kozmonomád: 10 év, 4 kontinens, 50 ország és 143 performansz kiállítás szeptember 9-ig (szombat) látogatható, és szombaton a tárlatvezetéssel egybekötött finissage-t a Besztercebányai Művészeti Egyetem rektora, Michal Murin, a Juhász R. Józsefről megjelent monográfia társszerzője tartja.

Az interaktív kiállítást Rokkó kétórás tárlatvezetésével néztük meg, akivel az öt teremben helyet kapó monumentális, de izgalmas, gyűjteményes anyag megtekintése után beszélgettünk.

A kiállítást úgy állították össze, hogy mindig van valamilyen fogódzó, például egy nagy méretű fotó, ami vezeti a látogatót, a tárlatvezetés Juhász R. József szerint azért vonzó, mert egy-egy fotónál vagy projektnél nem kell végigolvasni a szövegeket.

„Ha én tartom a tárlatvezetést, az azért tud érdekes lenni, mert a leírásokat személyes élményekkel, történetekkel egészítem ki. Olyan háttér-információt kap a látogató, amit a leírásban nem olvashat el” – mondja Rokkó. Hogy mennyire fontos számára a kiállítás, azt az is jelzi, hogy bár Budapesten él, szinte heti gyakorisággal tartott tárlatvezetést Érsekújvárban.

Fotó – JRJ archívuma

Helena Markusková kurátorral már több évtizedes a munkakapcsolat, a Stúdió erté és később a Transart Communication fesztivál szervezésébe is bekapcsolódott. Neki is köszönhető, hogy az érsekújvári galéria kiemelt figyelmet fordít Rokkó munkásságára.

„Nekem hihetetlenül fontos, hogy van egy galéria Érsekújvárban, amelyik követi, hogy mivel foglalkozom, és tízévente egy gyűjteményes kiállítást rendez” – mondja a performer. A kurátor megkapta az elmúlt tíz évben megvalósult 143 performansz dokumentációját, az objekteket és a videókat is. A válogatást és a tematikus elrendezést már ő végezte.

Érsekújvár

Tizenkét éve Budapestre költözött Rokkó Érsekújvárból, melyet elsősorban a Transart Communication fesztivál révén föltett a performer világ térképére. A város meghatározó csomópont lett a nemzetközi inter- és multimediális alkotók körében.

A várostól, ahol több évtizedig élt és alkotott, nem szakadt el teljesen, mivel több alkalommal is vissza-visszatértek a fesztivállal Érsekújvárra. A performer a Zmeták Ernő Művészeti Galériához is erősen kötődik, mert a performanszok mellett kiemelten kezeli Kassák örökséget is. Egy országosan elismert, jó hírű galériáról van szó, amely pár éve a szakmától az év galéria díját kapta meg.

A galéria egyik legismertebb projektjét, a Pertu-projektet 1993-ban indította el. A koncepció mögött az állt, hogy egy szlovákiai és egy magyar művész állít ki, és így kerülnek fókuszba a kortárs analógiák és párhuzamok.

Kozmonomád

Rokkó elmesélte, hogy a kiállítás címét a kurátor adta, és ő teljesen azonosult vele. Maga a cím egy performanszhoz is kötődik, melynek része volt az is, hogy Rokkó a kezére tetováltatta a maja születésnapját. E kultúrkör szerint ő a Fehér Holdban a világokat összekötő személy.

Fotó – JRJ archívuma

A Kozmonomád cím arra is rímel, hogy rengeteget utazik, és ezek az utazások szinte mindig a művészeti tevékenységével vannak kapcsolatban. Hiszen a művészetnek ez a formája feltételezi, hogy a performer jelen legyen. Egy olyan performansza is volt, amelyben világhídverőként jelent meg – a kurátor ezek alapján találta meg a címet. „Az utazás az én esetemben mindig egy művészeti utazás” – magyarázza a művész.

A performer

Nem egy hétköznapi foglalatosság a performansz alkotói módszer. Megkérdeztük Rokkót, van-e kész válasza arra, ha valaki rákérdez, hogy mit is csinál pontosan egy performer. „Több válaszom is van. Azért van több, mert nagyon eltérő közegekben kell elmagyaráznom, hogy mivel foglalkozom. A performansz egy művészeti forma, amelyben a performer teste mindig része a munkának. Nemcsak abban az értelemben, hogy a test hordozó, amelyre üzenet kerül, hanem magával a megjelenéssel, azáltal hogy létezik”.

Mexikóban 2019-ben. Fotó – JRJ archívuma

Rokkó egy képzőművészeti és konceptuális indíttatású performansz művész az elmondása szerint, ugyanis van zenei, költészeti, színházi stb. indíttatású performansz is – ezt már szakmaibb közönség előtt szokta boncolgatni.

Üzenet a performanszban

Ha meg akarjuk érteni, hogy mivel foglalkozik a performer, akkor két irányból lehet megközelíteni.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Érsekújvár

Képzőművészet

Művészet

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak