Napunk

Napunk newsfilter: Fico lezáratná a szlovák–magyar határt, de ezen nem fog összeveszni Orbánnal

Robert Fico a parlamentben. Fotó - TASR
Robert Fico a parlamentben. Fotó – TASR

1. A kampányhajrá alatt aligha lesz épkézláb megoldás a dél-szlovákiai menekültválságra. 2. A szlovákiai magyaroknak már a NER-média sem kell ahhoz, hogy ugyanazt mondják, amit Orbán. 3. Vona Gábor visszatér a politikába.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. A kampányhajrá alatt aligha lesz épkézláb megoldás a dél-szlovákiai menekültválságra

2023 talán legémelyítőbb hazai fotója az, amin Robert Fico, Robert Kaliňák és Tibor Gašpar farkasszemet néznek a kordonok mögé szorított illegális bevándorlókkal a nagykürtösi járásban. Az illegális bevándorlás kampánytéma lett – azzal párhuzamosan, hogy az utóbbi hetekben valóban megnőtt a Dél-Szlovákiába Magyarországon keresztül érkező migránsok száma, és az ott élőkben ez valóban aggodalmat kelt, az ő mindennapjaik részévé vált.

A kormány némi fáziskéséssel észhez tért és intézkedéseket helyezett kilátásba, de kétséges, hogy ezeket meg tudja-e szavaztatni a parlamenttel. Ma a Smer, a Hlas, a Republika, az SNS és a Sme rodina próbálta az ügyben magához ragadni a kezdeményezést és rendkívüli ülést szeretett volna összehívni, de nem volt jelen az ehhez szükséges legalább 76 képviselő. Így volt ez a két másik téma esetében is, amit a kormány kezdeményezésére tárgyalt volna rendkívüli ülésen a parlament: a Büntető Törvénykönyv módosítása és a gyermekorvosok követelései sem kerültek napirendre.

A Smer azt szerette volna elérni, hogy a kormány ideiglenesen újítsa meg a határellenőrzést Magyarországgal, illetve hogy az őrizetbe vett menekülteket toloncolják vissza Magyarországra. Ha egy pillanatig azt hinnénk, hogy ezek olyan dolgok, amik esetleg feszültséget kelthetnének közte és a szövetségese, Orbán Viktor között, jusson eszünkbe Orbán és Aleksandar Vučić szerb elnök kapcsolata, ami annak ellenére kiváló, hogy Magyarország a területén elfogott illegális bevándorlókat egyszerűen visszaviszi Szerbiába, a magyar–szerb határra felhúzott kerítésből pedig elsősorban az embercsempészek profitálnak, akik a szerb oldalon már szabályos bandaháborúkat vívnak egymással.

Az illiberális barátság átível az ilyen profán dogok fölött, annál is inkább, hogy az egyre népszerűbb elmélet szerint a dél-szlovákiai menekültválságot egyenesen Magyarország idézte elő, hogy segítse Robert Fico kampányát. Hogy ez tényleg így van-e, azt egyrészt lehetetlennek tűnik igazolni, és teljesen valid érveket is fel lehet hozni ellene, ami azonban biztos, hogy a Smer és a szélsőjobboldal ráugrott a témára.

A Szövetség politikusai, akik pár hónapja még a menekültekkel riogattak, némi óvatos hallgatás után szintén foglalkoznak a témával, ahogy Gyimesi György is, aki mintha igazolni szeretné a magyar kormány felé, hogy jó helyen van a Szövetség listáján. Emlékezzünk:

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyarország

Média

Migráció

Napunk newsfilter

Ódor-kabinet

Robert Fico

Választások 2023

Vona Gábor

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak