Napunk

Fico nem járt sikerrel a parlamentben, de a gyermekorvosokról szóló ülést sem sikerült megnyitni

Fotó - TASR
Fotó – TASR

Csütörtökre három rendkívüli ülés volt betervezve a parlamentben, egyiket sem sikerült megnyitni. A Smer a migrációs kampány köré szeretett volna egy ülést, de a másik kettőn a Büntető Törvénykönyv módosítása és a gyermekorvosok követelései lettek volna a téma.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Az első rendkívüli ülés az illegális migrációról szólt volna. Az ülést nem sikerült megnyitni: az első alkalommal 67, a második alkalommal pedig 70 képviselő prezentálta magát, holott legalább 76 kellett volna. Grendel Gábor, a parlament alelnöke péntek reggel 9:00-ra írta ki az utolsó próbálkozás időpontját.

A rendkívüli ülést a Smer kezdeményezte, amely egy határozatot akart elfogadni arról, hogy a kormány ideiglenesen újítsa meg a határellenőrzést Magyarországgal. Ezenkívül szerintük a kormánynak következetesen alkalmaznia kellene a kitoloncolási egyezményt, és az összes őrizetbe vett menekültet át kellene adni az illetékes magyar hivataloknak. A Smer arra is fel akarta szólítani a kormányt, hogy az hagyjon fel a menekültek törvénytelen összegyűjtésével olyan táborokba, ahol katasztrofális körülmények vannak.

Fico: a kormány nem tudja kezelni a helyzetet

Miután kiderült, hogy a migrációról szóló rendkívüli ülést csütörtökön nem tudják megnyitni, Robert Fico, a Smer vezetője sajtótájékoztatót tartott, ahol közölte, hogy a kormány „teljesen nyitva” hagyta a határokat.

Fico arról beszélt, hogy az érkező menekültekről Szlovákia semmit sem tud, mivel azok meghamisítják az adataikat. Törvényellenesnek tartja, hogy az idegenek bizonylatokat kapjanak. Azt is mondta, hogy a kormány nem beszélheti ki magát arra, hogy nincs elég ember, ha a pandémia alatt képes volt elég járőrt kiállítani.

A Hlas szerint a kormány és a volt kormánykoalíció pártjai ma elvesztegették a lehetőséget, hogy fellépjenek az illegális migrációval szemben, és hogy ismertessék az álláspontjukat az emberekkel. A Hlas menesztené Hamran István rendőrfőnököt, aki szerintük összekeverte a munkáját a politikával, és nem tartják elégségesnek a kormány által szerdán bemutatott intézkedéseket sem.

Fotó – TASR

Veronika Remišová, a Za ľudí vezetője azt állítja, hogy a Smer kormányzása alatt hozott törvényeknek köszönhetően ragadtak a migránsok nagy számban Szlovákiában. Remišová elutasítja a határok lezárását Magyarországgal, mivel az nehezítené a határ mellett élő lakosok életét. Remišová határozottabb kiállást vár a kormánytól az ügyben Magyarországgal és Brüsszellel szemben is.

Ódor Lajos kormányfő szerdán ismertette a kormány intézkedéseit a kialakult helyzet kezelésére. Töröltetnék a rendőrök kötelezettségét, hogy igazolásokat adjanak a menekülteknek, illetve 500 katonával erősítik meg a rendőrséget. Hamran István országos rendőrfőkapitány korábban arról beszélt, hogy a határlezárás nem lehetséges, mivel nincs elég rendőr, és valószínűleg nem is lenne elég hatékony megoldás, hiszen a menekültek a magyar határkerítésen is átjutnak.

Kollár még péntekre össze akarja hívni azt a rendkívüli ülést, amelyen a külföldiek tartózkodásáról

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészség

Migráció

Parlament

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak