Napunk

„A mi korunkban mindent mozgásban kell tartani.“ Jön a Rolling Stones új nagylemeze, a Hackney Diamonds

Fotó - rollingstones.com
Fotó – rollingstones.com

Tizennyolc évet kellett várni, de az előzetes alapján megérte: október 20-án érkezik a Rolling Stones új stúdióalbuma. A Hackney Diamonds lesz az első eredeti Stones-számokat tartalmazó lemez a 2005-ös A Bigger Bang óta. Az új lemezen többek között Paul McCartney és Lady Gaga is közreműködik.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Augusztusban egy teljesen hétköznapinak tűnő újsághirdetés bukkant fel a Hackney Gazette lapban (Hackney London egyik keleti kerülete). Aki azonban jobban megnézte a hirdetést, felfedezhette benne a Rolling Stones ikonikus logójának miniatűr változatát, valamint a hirdetés szövegében olyan kifejezéseket (korábbi Stones-dalok címeit), amelyek egyértelművé tették, hogy a több mint hatvan éve alakult zenekar készül valamire.

A kételyeket Mick Jagger, Keith Richards és Ronnie Wood, a Rolling Stones zenekar életben maradt tagjai oszlatták el végleg szerdán, a londoni Hackney Empire színházban tartott sajtótájékoztatón. A rövid eseményt, amelynek házigazdája az amerikai The Tonight Show műsorvezetője, Jimmy Fallon volt, élőben közvetítették a YouTube-on.

Az október 20-án érkező lemez 12 tracket tartalmaz, ezek közül kettőn a 2021 nyarán 80 évesen elhunyt Stones-tag, Charlie Watts dobjátéka is hallható lesz. A két számot még 2019-ben vette fel a zenekar. A rejtélyes újsághirdetés megjelenése után 12 dalt regisztrált az ASCAP (Amerikai Zeneszerzők, Szerzők és Kiadók Társasága) a Jagger–Richards szerzőpáros neve alatt. Néhány esetben a Hackney Diamonds producere, Andrew Watt is feltűnt társszerzőként.

Már idén februárban nyilvánosságra került az információ, miszerint a készülő Stones-lemezen Paul McCartney, a Beatles basszusgitárosa is közreműködik. Ezzel pedig csak megerősödött az a véleményem, hogy teljesen felesleges a hatvanas évek két ikonikus zenekarára riválisként tekinteni. Már régóta nyilvánvaló, hogy a Beatlesnek és a Rolling Stonesnak is toplistás helye van a zenetörténetben, és mindenféle versengés nélkül megférnek egymás mellett.

A főként a közönség által kreált rivalizálás, ha volt is valaha, leginkább barátinak mondható, bár tény, hogy a két zenekar ritkán dolgozott együtt. 1967-ben McCartney és John Lennon vokálja jelent meg a Stones We Love You kislemezén, ugyanebben az évben a tragikusan fiatalon elhunyt Stones-alapító, Brian Jones szaxofonon játszott a Beatles You Know My Name (Look Up the Number) című dalában.

Szerdán, amellett, hogy a Rolling Stones hivatalosan is bejelentette az új stúdióalbum érkezését, közzétették a lemez első trackjét és annak videoklipjét is, amelyben a 25 éves Sydney Sweeney amerikai színésznő szerepel, akit a közönség az Eufória vagy A Fehér Lótusz című sorozatból ismerhet.

A Stones-rajongók vélhetően nem lesznek

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Kultúra

Zene

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak