Napunk

Egyre több gyerek fogyaszt legális drogot, a pszichológus szerint tanévkezdés után a helyzet még rosszabb lesz

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

„Rendszeresen vásárolok ilyen cuccot a pozsonyi automatákból, enyhítik a szorongást” – mondja a tizenhét éves Veronika, aki szabadon hozzáférhető és legális, HHC-P pszichoaktív anyagot tartalmazó termékeket fogyaszt.

Marián Huštaty klinikai pszichológus azonban felhívja a figyelmet arra, hogy noha az intoxikáció állapotában tényleg elmúlnak a szorongás tünetei, az anyag hatásának elmúlása után gyakran még rosszabbak lesznek. „Több olyan páciensről is tudunk, akiknek pszichés zavarait a múltban már sikeresen kigyógyították, a THC vagy a HHC-P használata után azonban újra megjelentek.”

A HHC-P Szlovákiában annak ellenére szabadon hozzáférhető, hogy hasonló hatásai vannak, mint a törvény által tiltott THC-t tartalmazó marihuánának. A HHC-P-t tartalmazó termékekről már augusztus közepén is írtunk. Bevásárlóközpontokban elhelyezett automatákban árusítják őket, és bárki vásárolhat kortól függetlenül. A cikkben olyan tizenöt éves fiúkról is írtunk, akik ezeket a termékeket kipróbálták, és hánytak tőlük, gyengeségre panaszkodtak és sokáig aludtak.

Ez azonban korántsem egyedi eset. „Csak a mi rendelőnkben nyolc olyan páciens járt, aki az év kezdete óta fogyaszt HHC-P-t. Közülük egy sem volt idősebb tizennyolc évesnél, mindannyian fiatalkorúak voltak. Ez az anyag olcsóbb és könnyebben is beszerezhető, mint a marihuána. A gyerekek között pedig menőnek számít” – magyarázza Huštaty, aki a pozsonyi Tehelná Poliklinikán rendel.

A cikkre az egészségügyi minisztérium is reagált, mégpedig azzal, hogy igyekeznek felvenni ezt az anyagot a tiltottak listájára. A jogalkotási eljárás legkésőbb az év végén indul meg és egy hosszú folyamat lesz. A tinédzserek így továbbra is országszerte problémamentesen hozzáférhetnek legálisan a drogokhoz az automatákban.

Az olyan bevásárlóközpontok mint az Aupark, a Centrál vagy a Bory Mall, ahol az automaták megtalálhatók, nem válaszolnak az elhelyezésüket és működésüket illető kérdésekre, és továbbra is árusítják ezeket a veszélyes termékeket a fiatalkorúaknak, amiket egyébként az internetről is könnyen meg lehet rendelni.

Huštaty az interjú alatt néhány oldalnyi szöveget mutatott nekünk, melyekben szövegkiemelővel aláhúzta az étkezési zavarokról vagy a Parkinson-kórról szóló részeket. Ezek az információkat a HHC-P-t és CBD termékeket árusító weboldalakról nyomtatta ki. Abban látja a legnagyobb veszélyt, hogy a kereskedők gyógykészítményként tüntetik fel ezeket a termékeket, és azt állítják róluk, hogy számos betegséget gyógyítanak.

És ezt a fiatalok elhiszik, és ezzel is magyarázzák azt, miért nyúlnak a termékekhez.

A fiatalok droggal akarják elmulasztani a szorongást

„A HHC-P-t néhány éve próbáltam ki puszta kíváncsiságból. Meglepett, hogy az ehhez hasonló anyagok szabadon megvásárolhatók, ezért azt gondoltam, hogy egy kicsit gyengébb lesz a fűnél. Azonban határozottan nem olyasvalami volt, amitől egyáltalán nem lehet betépni” – meséli saját tapasztalatait a huszonegy éves Dávid. Megerősíti a pszichológus szavait is, hogy a fiatalok legtöbbször azért próbálják ki ezeket az anyagokat,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészség

Egészségügy

Függőség

Gyermeknevelés

Kábítószer-kereskedelem

Pszichológia

Szlovákia

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak