Napunk

Napunk newsfilter: Ódorék menekültügyben csatát vesztettek a populistákkal szemben

Robert Fico Nagykürtösön is a tőle megszokott propagandát terjesztette. Fotó - Facebook, RF
Robert Fico Nagykürtösön is a tőle megszokott propagandát terjesztette. Fotó – Facebook, RF

1. Ódorék lépései segíthetnek, de a populisták már ráharaptak a menekültválságra. 2. A Szövetség duzzogva magára csapta az ajtót. 3. A Hídnak továbbra sem erénye az önreflexió.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Ódorék lépései segíthetnek, de a populisták már ráharaptak a menekültválságra

A nyár második felében egy pillanatra úgy tűnt, hogy a migráció témája nem lesz a kampány középpontjában. Robert Fico a letartóztatások miatt kiabált bőszen körbe-körbe, a politikai vitaműsorokban kedélyesen sértegették egymást a jelöltek, és még a Szövetség sem dúlt-fúlt annyira a menekültek miatt augusztus második felében, mint az elején.

Aztán szeptemberre ismét durvult a helyzet, egyre több menekült érkezett Magyarország felől, és sokan ismét ebben látták meg a lehetőséget arra, hogy felpörgessék a lassan kifulladó kampányt. Az Ódor-kormány pedig ma végre lépett, és megpróbálja mederbe terelni az egyre inkább elszabaduló indulatokat.

Ha a sebtében összehívott parlament is jóváhagyja az új intézkedéseket, a megfeszített tempóban dolgozó rendőrség fellélegezhet egy kicsit. Azzal, hogy már nem lesz kötelező kiállítaniuk egy igazolást a nem kitoloncolható menekülteknek, felszabadul egy csomó adminisztratív kapacitás. Ráadásul így megszűnik Szlovákia vonzereje is a menekültek számára.

Az 500 kivezényelt katona szintén tehermentesíti majd a rendőrséget, és az egész helyzet minden bizonnyal sokkal menedzselhetőbbé válik.

Az Ódor-kormányt lehet bírálni azért, mert csak jóval azután lépett, hogy a populisták és szélsőségesek már rég magukévá tették a témát, és élősködtek rajta. Léphettek volna hamarabb, megelőző jelleggel is: azok az intézkedések, melyek a parlament jóváhagyásával életbe léphetnek, már júniusban vagy júliusban is megvalósíthatók lettek volna. Ehhez nem kellett volna mást tenni, csak egy kicsit életre pofozni a kampányüzemmódtól homályos tekintetű képviselőket.

S lehet őket bírálni azért is, mert nem kommunikáltak a helyzetről elégségesen – mikor felpörgött a menekültáradat szeptember elejére, és „helyzet lett”, a kormány visszafogottan reagált.

A jó hír azonban, hogy legalább igyekeznek megoldani ezt a helyzetet, és empatikusan, nem pedig a lakosságot hiszterizálva teszik ezt. Pedig ez nem könnyű: Robert Fico és populista társai még csak most kezdenek bemelegedni, és nem tenné rá az ember a fél kezét, hogy nem fogják még tovább habosítani a helyzetet, rájátszva az emberek félelmére.

Ěs a populisták sikerrel is fognak járni, a

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Híd

Migráció

Napunk newsfilter

Szövetség

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak